Poncke Princen

De serie over de lotgevallen van Poncke Princen, geschreven door Wiecher Hulst, brengt de Indonesische vrijheidsstrijd, gezien van de "andere kant', onder de aandacht van het Nederlandse publiek.

Het is fascinerend te lezen hoe een Nederlander, die leerde inzien dat de Indonesische vrijheidsstrijd gerechtvaardigd was, de politionele acties beleefde.

In 1985 verscheen de Nederlandse vertaling van een Indonesisch verslag van deze vrijheidsstrijd, geschreven door dr. T.B. Simatupang. Het verslag bestrijkt ongeveer dezelfde periode als die waar Hulst over vertelt.

Simatupang was in de tijd van "de Lange Mars' van de Siliwangi-divisie, kolonel bij het TNI. Zijn interessante boek heeft in Nederland niet de aandacht gekregen die het verdient. De serie van Hulst biedt een goede gelegenheid de aandacht nog eens op dit boek te vestigen. Simatupangs authentieke verslag is een prachtige aanvulling op het verhaal van Princen.

De titel van het boek luidt: Het laatste jaar van de Indonesische vrijheidsstrijd. 1948-1949. Uitgever is Kok in Kampen.

Eva M. Tol-Verkuyl Amstelveen