NPM koopt groot belang in Macintosh

ROTTERDAM, 28 SEPT. De Nederlandse Participatie Maatschappij heeft van DSM een belang van 15 procent gekocht in het detailhandelsconcern Macintosh. De NPM betaalt daarvoor ruim 35 miljoen, omgerekend ongeveer 43 gulden per stuk, de actuele beurskoers.

De transactie, zo meldt DSM, is tot stand gekomen met instemming van Macintosh. Het chemieconcern, dat nu nog 41 procent van de aandelen Macintosh bezit, wilde eerder zijn gehele pakket van 56 procent verkopen aan het management van Macintosh. Dat had hiervoor, gesteund door drs. J.J. Kuyten, eigenaar van financieringsmaatschappij Reiss & Co, een omstreden financieringsconstructie ontwikkeld. Het plan werd ingetrokken na verzet van andere aandeelhouders, die een openbaar bod op de rest van de aandelen eisten.

DSM, dat macintosh niet langer als strategisch belang beschouwt, wil de rest van de aandelen in dat bedrijf in fasen verkopen. Als uitgangspunt geldt daarbij dat de continuïteit van de onderneming niet wordt beïnvloed.

Macintosh is onder meer exploitant van de winkelketens Superconfex, Kwantum, Piet Klerkx en Halfords. Een recente poging om de noodlijdende Belgische winkelketen Tonton Tapis te verwerven, lijkt mislukt. De curator van Tonton Tapis heeft, ook na een verbeterd bod van Macintosh, laten weten de voorkeur te geven aan overneming van Tonton Tapis door het Luxemburgse Argofinance.