Nieuwe leiders voor Kinshasa melden zich

KINSHASA-BRUSSEL, 28 SEPT. Nu de positie van de Zaïrese president Mobutu lijkt te wankelen, schuiven allerlei oppositieleiders zichzelf naar voren als leider van een nieuw te vormen regering.

De woordvoerder van de Unie voor de democratie en sociale vooruitgang (UDPS), de meest consistente oppositiepartij, maakte gisteren in Brussel bekend dat zijn leider Tshisekedi wa Mulumba door de Heilige Unie, de coalitie van de belangrijkste oppositiepartijen, is voorgedragen als leider van een regering van nationale redding. Die regering zou moeten worden gevormd zodra de nationale conferentie over verdere democratisering wordt hervat. Voorwaarde is dat de katholieke kerk de leiding krijgt over de conferentie.

Ook Antoine Gizenga, de verbannen leider van de linkse Lumumba verenigde partij, verklaarde gisteren dat hij bereid is aanvoerder te worden van een interim-regering, zo meldde het Belgische persbureau Belga.

Gizenga zette vraagtekens bij de effectiviteit van de nationale conferentie die officieel begin vorige maand begon maar telkens wordt uitgesteld wegens meningsverschillen over procedures tussen de regering en de oppositie.

Gizenga zei te overwegen met andere oppositieleiders te praten over de opzet van een overgangsregering, en voegde daar aan toe dat de leiders elkaar het best in Brussel zouden kunnen treffen, de hoofdstad van de vroegere koloniale overheerser.

Dinderdag had Nguza Karl-I-Bond, een andere belangrijke oppositieleider en een voormalige vertrouweling van Mobutu, zichzelf al naar voren geschoven als geschikte kandidaat om een nieuwe overgangsregering te vormen.

Volgens regeringsbronnen zou Mobutu vandaag met de leiders van de Heilige Unie spreken. De ambassadeurs van Frankrijk en de Verenigde Staten hebben de zestigjarige president gisteren opgezocht op zijn jacht, dat iets buiten de hoofdstad Kinshasa voor anker ligt. Zij hebben er bij hem op aangedrongen een regering van nationale eenheid te formeren en de leiding daarvan in handen te geven van de oppositie.

De rust in Zaïre is nog niet teruggekeerd ondanks een oproep van de chef-staf van het leger, general Manzembe Mybanga, aan zijn troepen om het plunderen te stoppen. De organisatie Artsen zonder grenzen zegt dat er bij de rellen de afgelopen dagen zestig mensen zijn omgekomen en schat dat er 1750 gewond zijn geraakt. (AFP, Reuter)