Lubbers weerlegt kritiek EPU-plan

DEN HAAG, 28 SEPT. De Nederlands regering is “niet onder de indruk” van de bezwaren bij een meerderheid van EG-lidstaten tegen het voorstel voor de Europese Politieke Unie.

Premier Lubbers zei gisteren na de ministerraad dat in de komende weken “op onderdelen verbeteringen” aangebracht kunnen worden, maar “een geheel nieuw voorstel” is niet te verwachten. Hij trok uit de golf van kritiek wel de conclusie dat het Nederlandse voorstel “nog niet het goeie midden” bevat. Het voorstel dat staatssecretaris Dankert (Europese zaken) eerder deze week publiceerde wordt alleen voluit gesteund door de Bondsrepubliek, België en Spanje. Vooral Engeland en Frankrijk maar ook kleinere lidstaten hebben op verschillende onderdelen scherpe kritiek geuit. Nederland schreef de tekst in het kader van het tijdelijk voorzitterschap van de EG.