Gevangenhouding ten einde; Irakezen laten inspecteurs gaan met documenten

BAGDAD, 28 SEPT. De gevangenhouding van 44 VN-inspecteurs in Bagdad is vanmorgen beëindigd. De inspecteurs zijn vier dagen lang vastgehouden op een parkeerplaats in de Iraakse hoofdstad.

De Iraakse autoriteiten hebben er uiteindelijk mee ingestemd dat de leden van de zesde nucleaire inspectiemissie konden vertrekken naar een nabijgelegen hotel, mèt de documenten over een Iraaks kernwapenprogramma die zij dinsdag hadden aangetroffen in het gebouw van de Commissie voor Atoomenergie.

De militairen die het inspectieteam omsingelden, trokken zich gisteren aan het einde van de avond terug. De leider van het team, de Amerikaan David Kay, meldde dit per satelliettelefoon via het Amerikaanse televisiestation CNN. De delegatie is vervolgens naar het "Palestijnse hotel' vertrokken om er de documenten te vertalen en te ordenen, zo kondigde Kay aan.

De documenten bevatten volgens het inspectieteam gedetaileerde gegevens over een Iraaks programma voor het ontwikkelen van kernwapens. De Iraakse autoriteiten hebben dit steeds ontkend en tegengeworpen dat het slechts zou gaan om de personeelsadministratie van de Commissie voor Atoomenergie. De Irakezen boden aan de papieren “na registratie” weer in het bezit te stellen van de inspecteurs, maar deze hebben stelselmatig geweigerd hun vondst uit handen te geven.

De papieren zouden het mogelijk maken honderden Westerse bedrijven te identificeren die bijdragen hebben geleverd aan een geheim kernwapenprogramma van Irak. De documenten gaan terug tot ver in de jaren tachtig en bevatten namen van bedrijven in onder andere Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, China en Brazilië.

De enige vrouw onder de VN-inspecteurs, een Amerikaanse, weigerde woensdag het aanbod zonder documenten naar het hotel terug te keren. De leden van het team, onder wie 27 Amerikanen, hebben dagelijks water en voedsel gekregen van andere VN-functionarissen die in Bagdad aanwezig zijn. (AFP)