Draka kiest ongunstig moment voor beursgang

AMSTERDAM, 28 SEPT. Draadfabrikant Draka, die half oktober naar de beurs gaat, heeft een slecht moment uitgekozen voor een beursintroductie. Het beursklimaat verslechterde deze week qua omzetten tot een absoluut dieptepunt.

Afbrokkelende koersen bleven deze week het beeld bepalen op de Amsterdamse effectenbeurs, die nu al maanden te maken heeft met een matte stemming. Na de twintig procent-rally in het eerste kwartaal van dit jaar bewoog de CBS-koersindex zich binnen een nauwe bandbreedte rondom 200 punten. Gisteren sloot deze brede graadmeter op 194,9 punten, 1,8 punt lager dan een week tevoren.

Handelaren verwachten de komende week geen verbetering in het koersniveau of de aandelenomzetten. Een handelaar bij een van de grootbanken meent dat er een stevige bodem in de markt zit. Zij signaleert kopers die de internationals (Koninklijke, KLM, Unilever, Fokker, Philips en Hoogovens) willen oppikken op lagere niveaus.

Desondanks blijven de omzetten laag. Dinsdag werd een dieptepunt bereikt toen voor nauwelijks 400 miljoen gulden aandelen van eigenaar verwisselde.

De vraag is hoe de markt op de emissie van twintig procent van de aandelen van Draka zal reageren. Tot nu toe betroffen de 13 beursintroducties tot september dit jaar op de beurs voor het overgrote deel beleggingsfondsen.

Op de parallelmarkt verschenen behalve beleggingsfondsen drie ondernemingen: New Europe Hotels, confectiefabrikant Vilenzo en het kunstoffen- en handelsbedrijf Welna. Met een omzet van 535,6 miljoen en een netto winst van 45,5 miljoen (1990) valt Draka in een andere orde van grootte dan Vilenzo (omzet 1990: 61,7 miljoen gulden) en Welna (omzet 1990: 87,3 miljoen gulden).

Weinig hoopvol voor Draka en de begeleidende bank NMB Postbank was een passage deze week in het verslag van De Nederlandsche Bank over het tweede kwartaal. Buitenlandse beleggers blijven Nederlandse aandelen verkopen. In het tweede kwartaal van dit jaar verkochten buitenlanders voor 500 miljoen gulden meer dan ze kochten. Wel noteerde DNB een groeiende belangstelling van buitenlandse instituten voor Nederlandse overheidsschuld.

Tijdens de economische hoogtijdagen van de jaren tachtig was het voor bedrijven veel gemakkelijker het eigen vermogen te versterken via een aandelenemissie. In 1990 kwam daarin de klad. De herplaatsing van Randstad was de eerste van enige omvang die - in eerste instantie - geen succes had.

Bedrijven met een slechte resultatenontwikkeling als DAF, HCS, Air Holland, DOCdata, Toonder Studio's en Management Share ondervinden op het moment grote nadeel van het slechte beursklimaat. Op de beursvloer ging het gerucht dat DAF de eerder aangekondigde emissie van 250 miljoen gulden aan verplicht converteerbare cumulatief preferente aandelen zal uitstellen. Air Holland, dat dinsdag uitsluitsel zou geven over een mogelijke herfinanciering, heeft ook meer tijd nodig.

HCS Technology deelde gistermiddag mee dat het prospectus inzake de herplaatsing van 53 miljoen gewone aandelen medio oktober zal verschijnen. De herplaatsing maakt deel uit van de eerder aangekondigde, en imiddels veel besproken financiële herstructurering van de in financiële moeilijkheden verkerende groep. De beurs kwam deze week eindelijk met de conclusies van een onderzoek naar de megatransacties in aandelen HCS eind juli. De beurs concludeert dat er is gehandeld op basis van voorwetenschap en heeft daarvan aangifte gedaan.

    • Paul Wessels