Bouwvakkers staken middag tegen kabinet

ROTTERDAM, 28 SEPT. Een kleine twintigduizend werknemers uit de bouw- en houtsector hebben gisteren na de middag het werk neergelegd en zijn naar een van de vijftien regionale manifestaties tegen de kabinetsplannen inzake de WAO en de Ziektewet getrokken.

Volgens de werkgevers zijn de bonden van FNV en CNV en het Zwarte Corps (de vakbond voor weg- en waterbouw) aan het verkeerde adres. De staking van gistermiddag maakt voor de voortgang van de bouwprojecten echter niet veel uit, omdat gewoonlijk na de vrijdagmiddagschaft het weekeinde al wordt ingeluid, aldus de werkgevers.

Bij de acties van gistermiddag trokken CNV en FNV met elkaar op. Het CNV heeft zich tot nu toe vooral beperkt tot poort- en kantine-acties. Op verscheidene manifestaties lieten de vakbondsbestuurders weten in de nieuw af te sluiten cao's 'reparatie' te zullen eisen als de WAO- en Ziektewetplannen doorgaan.

Op de manifestatie in Rotterdam richtte FNV-voorzitter Stekelenburg zich over de hoofden van de stakers tot de deelnemers van het vandaag te houden PvdA-congres. Stekelenburg meent dat de meerderheid van het Nedelandse volk 'de ongezonde Ziektewet- en WAO-plannen van de hand wijst'. Hij riep het congres op ruimte te scheppen om de 'slechte en onrechtvaardige stukken uit de kabinetsplannen te snijden'. Naar zijn mening staat het congres voor de 'haast onmogelijke keuze tussen volstrekte chaos in de partij of het leiderschap van Kok, inclusief het ongezonde beleid van het kabinet ten aanzien van WAO en Ziektewet'.

Stekelenburg wees er op dat het vinden van oplossingen in een overleg tussen kabinet, werkgevers en vakbeweging mogelijk moet zijn. Er zou 'eenbrug geslagen kunnen worden tussen de verschillende standpunten', meent Stekelenburg. Hij baseert dat vertrouwen op het geheime overleg met de werkgevers, vorige week, waarbij duidelijk zou zijn geworden dat ook de werkgevers willen meewerken aan een scherper volume-beleid. Dit houdt in dat het aantal WAO'ers zou kunnen worden teruggebracht door preventie, begeleiding en herplaatsing.

De regionale manifestaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Breda en Raalte werden volgens opgave van de actie-comite's elk door zo'n duizend deelnemers bezocht. In Hoogeveen, Wijchen, Zutphen, Alkmaar, Heinkenszand en Oss waren zo'n vijfhonderd stakers.