Wilde achtervolging tekent einde imperium Alan Bond

WELLINGTON, 27 SEPT. Niemand had verwacht dat Alan Bond zich gemakkelijk bij een faillissementsprocedure zou neerleggen. Maar dat het tot een ontsnappingspoging zou komen van het niveau van naamgenoot James, hadden zelfs de avontuurlijk ingestelde Australiërs niet gedacht. De eens gevierde zakenheld Bond sloeg gisteren in Perth in zijn jeep op de vlucht, toen een volgens ooggetuigen fors uitgevallen deurwaarder hem een rekening van 242 miljoen Australische dollars (363 miljoen gulden) kwam brengen.

De deurwaarder zette in zijn Range Rover de achtervolging in. Gierende banden en het negeren van rode stoplichten volgden. “Ik vreesde dat mijn veiligheid in gevaar was”, verklaarde de gewezen bier- en delfstoffenmagnaat, die precies een jaar geleden werd gedwongen af te treden van het door een miljardenschuld geteisterde bedrijf Bond Corporation. De nu door zijn schuldeisers letterlijk achtervolgde Bond, was een nationale held toen een zeilboot van zijn consortium in 1983 de fel begeerde America's Cup, van de Amerikanen afhandig maakte.

Dat waren de hoogtijdagen voor Bond. Zijn bedrijf bezat toen bierbrouwerijen, kranten, televisiestations en telefoonbedrijven over de hele wereld. De laatste resten van dat imperium worden nu echter snel van de hand gedaan, onder regie van de schuldeisers.

Alan Bond hoorde maandag van een rechtbank in Sydney dat hij zijn persoonlijke garantie aan een consortium van de Hong Kong en Shanghai Bank en de Tricontinental Bank moet nakomen. Bond had die garantie gegeven voor een nikkelmijnprogramma in Queensland van zijn in juli failliet verklaarde persoonlijke maatschappij Dollhold. De mijn in Greenvale was een sleutelproject in de financiële reddingsoperatie, die Bond voor zichzelf had uitgestippeld.

Bond's verdediging voor de rechter was, dat het hoofd van de Hong Kong en Shanghai Bank, William Purves, had hem verzekerd dat de persoonlijke garantie niet nagekomen hoefde te worden. De rechter geloofde hem niet: “Ondanks de charme en verkoopcapaciteiten van de heer Bond in de getuigenbank, is hij zelf de enige persoon aan wie hij die notie had weten te verkopen”, aldus de rechter.

Met de gerechtelijke uitspraak nam het bankconsortium onmiddellijk stappen het geld van Bond terug te eisen, maar pogingen om Bond het betalingsverzoek te overhandigen, liepen tot gisteren spaak. Vier weken nadat een verzoek officieel is overhandigd, kan een faillissementsaanvraag worden ingediend. Het consortium had haast, omdat het de tijd waarin Bond zijn persoonlijke bezittingen van de hand kan doen, zo kort mogelijk wil houden.

De advocaten, die Bond tevergeefs in Sydney probeerden te bereiken, aarzelden niet toen duidelijk werd dat Bond zich thuis in Perth aan de andere kant van het Australische continent, ophield. Ze stuurden onmiddellijk een deurwaarder op hem af. Volgens de vandaag in de Australische pers breed uitgemeten verhalen, weigerden Bond's veiligheidsagenten het hek bij zijn villa voor de deurwaarder te openen. De geplaagde zakenman probeerde vervolgens met zijn jeep te ontkomen. De deurwaarder scheurde achter Bond aan. Hij overhandigde de papieren uiteindelijk aan Bond op een parkeerplaats bij een politiebureau. Daar vond een scherpe woordenwisseling en wellicht zelfs een worstelpartij plaats. “Alan Bond leek een dwerg in vergelijking met die andere vent, die Bond als een beer leek te omarmen. Het was een onwaardigheid die ik niet wenste te zien. Het is een droevige zaak dat onze samenleving tot dit niveau is afgedaald”, zo citeerde de West Australian een ooggetuige, die het uitlaten van haar hond door het spektakel verstoord zag.

Bond diende een paar meter verderop, in het politiebureau, een klacht in over het gevaarlijke rijgedrag van de deurwaarder. Eerder deze week zocht hij gerechtelijke genoegdoening toen hij tegen de beslissing van de rechter in Sydney in beroep ging. Dat lijkt een laatste wanhoopspoging. “Bond heeft het hoofd langer boven water weten te houden dan voor mogelijk werd gehouden, vindt Mike Gill van de Australian Financial Review. “Het lijkt erop dat hij nu weinig wettelijke trucs meer tevoorschijn kan toveren om zich alsnog te redden. Het is duidelijk dat de schuldeisers uitermate vastberaden zijn zoveel mogelijk van Bond's persoonlijke bezittingen terug te krijgen.”

Het is overigens twijfelachtig of er van Bond's privébezit nog veel is te achterhalen. Bond zegt nog maar 50.000 Australische dollar (75.000 gulden) te bezitten. Het meubilair in zijn villa ter waarde van meer dan een halfmiljoen gulden heeft hij onlangs aan zijn vrouw verkocht om zijn advocaten te kunnen betalen. De villa in Perth is nu eigendom van Armoy, een stichting in naam van Bond's kinderen.

Dezelfde stichting bezit ook enkele boerderijen, die vorig jaar voor tien miljoen Australische dollar (15 miljoen gulden) van Dollhold werden overgenomen. Een andere stichting beheert Bond's omvangrijke pensioenfondsen, die volgens Bond evenmin tot zijn persoonlijk bezit kunnen worden gerekend. Zelfs wanneer het faillissement inderdaad over Alan Bond zal worden uitgesproken, lijken de Australiërs zich weinig zorgen te hoeven maken over het levensonderhoud van de als kind van arme Engelse ouders overgekomen ex-zakenheld.

Foto: De Australische zakenman Alan Bond diende gisteren op dit politiebureau een klacht in na een wilde achtervolging door een gerechtsdeurwaarder. (Foto Reuter)

    • Hans van Kregten