VS houden ontwikkelingen Suriname scherp in de gaten

NEW YORK, 27 SEPT. De resultaten van een eventuele nieuwe staatsgreep in Suriname door legerleider Bouterse zullen “een serieuze en sterke reactie tot gevolg hebben”. Dit zegt Bernard Aronson, de Amerikaanse onderminister voor Zuid-Amerika, vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Aronson sprak eerder deze week in New York met de nieuwe Surinaamse president, R. Venetiaan.

De Verenigde Staten houden de ontwikkelingen in Suriname scherp in de gaten. Democratische verkiezingen lossen niet alle problemen op, volgens Aronson. Ze nemen niet de militaire dreiging weg, net zo min als ze de drugshandel stilleggen.

Hoewel de dreiging van een staatsgreep volgens Aronson niet geweken is, denkt hij dat de militairen “begrijpen dat de internationale gemeenschap Suriname nauwlettend in de gaten houdt en dat er een zware prijs betaald moet worden voor een bedreiging van de democratisch gekozen regering”.

Volgens Aronson bestaan er "overduidelijke bewijzen' dat er grote hoeveelheden cocaïne door Suriname worden gesluisd en dat daar “elementen van het militaire apparaat” bij zijn betrokken. Het inperken van de drugshandel is van groot belang voor de stabiliteit in de regio, aldus Aronson.

De VS ondersteunen, volgens de bewindsman, zeer sterk de voorstellen die Nederland aan de Surinaamse regering heeft gedaan. “We zijn heel tevreden over de samenwerking met Nederland en we willen Nederland in alles ondersteunen in zijn voornemens.”

    • Rob Meines