V&D vergeet bonden, reorganisatie vertraagd

ROTTERDAM, 27 SEPT. De reorganisatie bij de warenhuisketen Vroom & Dreesman (V & D) is vertraagd. De Unie BLHP had gedreigd een kort geding aan te spannen tegen het warenhuisconcern, omdat niet met de bonden was overlegd over het reorganisatieplan dat het opheffen van 450 arbeidsplaatsen behelsd. Dat is het concern verplicht volgens bepalingen in de CAO.

Vorige week maakte P.E. Hamming, directievoorzitter van V & D, bekend dat 450 van de bijna elfhonderd arbeidsplaatsen in de hogere functies bij de 58 filialen zullen worden opgeheven. Het gaat om algemeen leidinggevende en coördinerende functies. Deze operatie moet de vorig jaar in gang gezette reorganisatie afronden. In totaal verdwijnen 3150 arbeidsplaatsen bij de warenhuisketen. De Vendex International-dochter V & D maakte vorig jaar een verlies van 70 miljoen gulden en verwacht ook dit jaar nog niet uit de rode cijfers te zijn.

V & D was al begonnen met de zogeheten "belangstellingsregistratie'. Daartoe zal met alle 1100 betrokken werknemers gesproken worden over hun ambities om te inventariseren wie belangstelling hebben voor de nieuwe functie van verkoopchef. “Wij vinden het belangrijk voor alle betrokkenen zo snel mogelijk zekerheid te scheppen. Nu worden deze gesprekken uitgesteld tot de ondernemingsraden en vakbonden advies over de reorganisatieplannen hebben uitgebracht”, zegt V & D-woordvoerder Lempers desgevraagd. Ondanks het oponthoud streeft het warenhuis ernaar in 1993 weer winstgevend te zijn.