Sihanouk ziet het "einde van de tunnel' voor Cambodja

NEW YORK, 27 SEPT. Prins Norodom Sihanouk heeft gisteren voor het eerst in meer dan twintig jaar de Verenigde Naties toegesproken namens alle partijen van Cambodja. Sihanouk, die voorzitter is van de Hoge Nationale Raad, de Cambodjaanse overgangsregering, zei dat beëindiging van de Cambodjaanse burgeroorlog in zicht is.

“Het volk van Cambodja ziet het einde aan de tunnel van zijn lijden en ontberingen”, aldus Sihanouk die sprak van “12 jaar oorlog en vernietiging”. De prins bepaalde daarmee 1979, de val van de Rode Khmers, als beginpunt van de Cambodjaanse misère. Pol Pots Rode Khmer-bewind, dat tussen 1975 en 1979 aan naar schatting aan een miljoen mensen het leven kostte en de Amerikaanse interventie van '70-'75 noemde hij niet.

Eerder dit jaar werd prins Sihanouk voorzitter van de Hoge Nationale Raad, waarin behalve de Rode Khmer ook zijn eigen factie, de nationalistische guerrillabeweging KPNLF en de communistische regering van premier Hun Sen zijn vertegenwoordigd. De drie eerste partijen vormen sinds 1982 een verzetscoalitie tegen Phnom Penh.

De Hoge Raad is bedoeld als interim-regering, die volgens het vredesplan van de VN, later dit jaar in Phnom Penh zal worden gevestigd en aan het bewind zal blijven tot in vrije verkiezingen een wettige regering is gekozen. VN-vredestroepen zullen in de tussentijd toezien op ontwapening en demobilisatie van de vier partijen. Sihanouk zei gisteren te verwachten dat op een conferentie in Parijs, van 28 tot 31 oktober, een definitief vredesakkoord zal worden getekend. (AP, Reuter, UPI)