PSV wil stadion voor 100 miljoen verbouwen

EINDHOVEN, 27 SEPT. Als PSV de financiering rond krijgt zal het haar stadion in Eindhoven in fasen tot 1996 voor 100 miljoen gulden verbouwen. In dat jaar moet het 35.000 zitplaatsen tellen. Nu zijn er in totaal 27.000 staan- en zitplaatsen. In het stadion zullen in 1996 volgens de plannen van PSV ook kantoren, winkels en de personeelwinkel van Philips worden ondergebracht. Dit heeft vice-voorzitter F. Schuitema van de Eindhovense voetbalclub gisteren meegedeeld bij een toelichting op plannen voor een hoogwaardig openbaar vervoertraject in Eindhoven, waar het stadion aan komt te liggen.

Op voorschrift van de Europese voetbalbond UEFA moeten in 1996 uit veiligheidsoverwegingen in alle stadions de staanplaatsen zijn vervangen door zitplaatsen. Voor PSV zou dat betekenen dat het aantal plaatsen tot 20.000 moet worden teruggebracht. “Dat is niet acceptabel voor een club als PSV en een stad als Eindhoven”, aldus Schuitema. Schuitema zei dat de staantribunes zullen worden verhoogd. Omdat de kosten niet alleen uit de opbrengsten van het voetbalbezoek kunnen worden betaald, denkt PSV aan wat Schuitema noemt een "multifunctioneel gebruik van het stadion', waarbij ontwikkelaars en beleggers worden ingeschakeld.

Drie jaar geleden werd het Philips-stadion al voor 40 miljoen gulden vertimmerd. Toen werden er onder meer businessrooms met uitzicht op het veld, drie restaurants en vergaderuimtes gebouwd. PSV denkt de nieuwe verbouwing te beginnen in 1992.