Oppositie Georgië verliest haar militaire basis

Niet bekend

“Dit is een zware nederlaag”, erkende een militaire woordvoerder van Kitovani vanochtend vroeg in het televisiecentrum. Sjavnabada was de uitvalsbasis van Kitovani's troepen en tevens de wapenopslagplaats. De oppositie heeft nu alleen nog het televisiecentrum en het tegenover gelegen circus in bezit. De terugweg uit de stad is afgesneden. De aanval op Sjavnabada kwam enkele uren nadat de tijdslimiet verstreek, waarbinnen de opstandelingen de gelegenheid kregen hun wapens vrijwillig in te leveren. Vanaf acht uur gisteravond patrouilleerden leden van de regeringsgetrouwe nationale garde en vrijwilligers in de straten van Tbilisi. Op verschillende punten in de stad zijn wegversperringen opgericht, waar soldaten passerende automobilisten op wapenbezit controleren.

In Tbilisi zelf bleef het vannacht rustig, op enkele onduidelijke vuursalvo's na, die waarschijnlijk te verklaren zijn uit overspannen zenuwen. In het televisiecentrum wachtte men de hele nacht op de aanval, die opnieuw uitbleef. De nationale gardisten, die zich bij de oppositie hebben aangesloten, hadden zelfs een groot kanon in stelling gebracht dat vanochtend vroeg om onduidelijke redenen opeens werd afgevuurd.

Toen een buslading OMON-troepen een van de toevalswegen naar het televisiecentrum probeerde af te zetten met vrachtwagens, werden de soldaten door boze buurtbewoners weggejaagd.

Pag.5:

Verwarring alom in Tbilisi

De onderminister van binnenlandse zaken Roman Gventsadze, die het conflict haastig kwam sussen, zei dat het televisiecentrum niet zou worden aangevallen. “Wie nu het eerste vuurt, heeft verloren”, zei hij. Inmiddels verzamelden zich ook boze mensen bij het sportstadion, waar zich een groep vrijwillige volksmilities ophield. Door megafoons riepen de omstanders hen toe geen burgeroorlog te beginnen en de stad te verlaten. De situatie is buitengewoon onoverzichtelijk, temeer daar de nationale gardisten van beide partijen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Ze dragen hetzelfde uniform.

Om half twaalf 's nachts richtte een doodsbleke president Gamsachoerdia zich nogmaals via de televisie tot het volk. “De termijn voor het inleveren van wapens is verstreken. Er zijn nieuwe militaire eenheden gevormd die de orde zullen herstellen. Ik roep alle gardisten, die aan mij een eed van trouw hebben gezworen, om zich over te geven. Zij zullen niet worden vervolgd.”

Dat de regering in de aanval zou gaan werd gistermiddag al duidelijk op een persconferentie van Gamsachoerdia's perschef Giorgi Boerdzjanadze. Als de putschisten hun verzet niet opgeven, aldus de perschef, zullen tegen hen middelen van terreurbestrijding worden gebruikt.

Volgens de perschef, die duchtig aan psycholische oorlogsvoering deed, is er geen eenheid in de leiding van de gewapende oppositie en heeft een deel van hen de wapens al ingeleverd. Boerdzjanadze voorspelde dat de oppositie uiteen zal vallen in kleine groepen, die een voor een zullen worden opgeruimd. “Er kunnen zich hierbij bepaalde excessen voordoen”, waarschuwde hij. “Aan het geduld van het volk komt een einde.”

De populariteit van Gamsachoerdia groeit met de dag, juist door zijn gematigde optreden en zijn oproepen tot vrede, aldus Boerdzjanadze. De oppositie beweert precies het omgekeerde. In mijn hotel zijn bijna alle "floor ladies' op de hand van de president. Ik vond er een die zei: “Het volk heeft zich vergist. Gamsachoerdia zet de ene Georgiër tegen de andere op. Het is een tragedie. Zolang hij aan de macht blijft zal het onrustig zijn in Georgië. Iedereen heeft voor hem gestemd, maar we komen nu langzamerhand tot bezinning.”

De gewapende oppositie had volgens de perschef al een aanzienlijke morele nederlaag geleden omdat ze bewezen heeft bereid te zijn bloed te laten vloeien. Hij doelde daarmee op de gevechten van eergisternacht waarbij vijf doden vielen. Boerdzjanadze heeft nog een paar misdrijven achter de hand om op het conto van de oppositie te schrijven. Er zou een aanval geweest zijn op het huis van de president, een gewapende bende heeft een meubelzaak overvallen en in Gori, Stalins geboorteplaats, is een winkel beroofd. “De aanval op Sjavnabada lijkt voor de opstandige nationale gardisten volkomen onverwacht te zijn gekomen. De balans lijkt nu door te slaan ten gunste van president Gamsachoerdia. Een van zijn laatste toespraken tot zijn aanhangers eindigde hij met de woorden: “Leve de vrede! Leve de menslievendheid! Leve de verzoening! En als niets meer helpt, dan leve de strijd uit naam van de redding van het Vaderland!”

    • Laura Starink