Leger ontruimt kazerne Vinkovci

LJUBLJANA, 27 SEPT. Het federale leger trekt zich terug uit de kazerne in Vinkovci in het oosten van Kroatië. Het is de eerste keer sinds het geweld in Kroatië losbarstte dat het federale leger zich moet terugtrekken.

Volgens de burgemeester van de stad zal de aftocht maandag zijn voltooid. Bij Vinkovci is de afgelopen twee maanden fel gevochten. De stad wordt beheerst door de Kroaten maar naast eenheden van het federale leger ook omsingeld door sterke eenheden van Servische milities, die de Kroatische omsingeling van de kazerne niet hebben kunnen doorbreken.

Het vertrek van de troepen uit Vinkovci zou volgens niet bevestigde berichten het resultaat zijn van de gesprekken tussen de Kroatische president Franjo Tudjman, zijn Servische ambtgenoot Slobodan Milosevic en de minister van defensie, generaal Veljko Kadijevic, woensdag in Mostar. De Kroatische vice-premier, Zdravko Tomac, zei gisteren op een persconferentie dat Kroatië slechts met een staakt-het-vuren heeft ingestemd om het leger de kans te geven zich terug te trekken uit Kroatië. “Wanneer het leger niet vrijwillig uit Kroatië vertrekt zullen wij haar met militaire middelen uit onze republiek verdrijven”, aldus Tomac.

Gisteren werd er opnieuw gevochten rond de plaatsen Okucani, Novska en Pakrac in westelijk Slavonië. Inzet van de gevechten is de strategisch belangrijke autoweg Zagreb-Belgrado. Gisteren zijn er ook voor het eerst gevechten uitgebroken aan de Kroatisch-Montenegrijnse grens ten zuiden van Dubrovnik. Montenegrijnse bronnen hebben 10 Kroatische gardisten gedood en vier gevangen genomen. Het Kroatische grensplaatsje Dubrovaska Zupa werd door marineschepen beschoten. In de haven van de Dalmatische stad Split vielen gisteren vier doden toen een schip op een mijn liep.

Gisteren is in de Servische provincie, Kosovo, een referendum begonnen waarbij de bevolking zich uit kan spreken voor een “soevereine en zelfstandige republiek Kosovo”. Het referendum duurt vier dagen. De afgelopen jaren heeft Servië de Albanezen van Kosovo al hun vertegenwoordigende organen en de provincie haar autonomie ontnomen. De Servische regering heeft gezegd alle middelden te zullen inzetten om het referendum te voorkomen. Een woordvoerder van het organisatiecomité zei gisteren er desondanks in geslaagd te zijn overal in Kosovo stemlokalen te openen. Hij zei dat er een miljoen stembiljetten zijn gedrukt in de Albanese taal en honderdduizend in het Servisch. De Servische politie, die in verhoogde staat van paraatheid is gebracht, slaagde er gisteren niet in ook maar één van de stemlokalen te lokaliseren en te sluiten. De Servische politie slaagde er gisteren wel in de hoofdredacteur van het Albanese blad Bujku, Xhemajl Rexhepi, te arresteren. Het blad publiceerde begin deze een oproep aan de bevolking om aan het referendum deel te nemen.

    • Theo Engelen