Koers Medico loopt verder op; Air Holland vast

AMSTERDAM, 27 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs brokkelden vanmorgen opnieuw af. Uitblijven van buitenlandse stimulansen en het naderende weekeinde brachten slechts weinigen er toe iets te ondernemen. Op de lokale markt was Air Holland vast en liep Medicopharma verder op.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag verdeeld tot lager in lijn met de beurzen van Londen en Frankfurt. Handelaren spraken verder over “een typische vrijdagmarkt” - de omzetten waren dun en de handel was aarzelend. De CBS-stemmingsidex, die gisteren sloot op 90,4 punten, was omstreeks het middaguur onveranderd. De door handelaren meer gehanteerde EOE-25-index (slot gisteren: 273,83) was 0,65 punten lager.

De aankondiging van een voortgezette uitgifte van de 8,75 procent staatslening over de toonbank bracht de handen al evenmin op elkaar. De mededeling werd voor kennisgeving aangenomen.

Philips, dat gisteren sloot op 34,70 gulden, was omstreeks het middaguur zes dubbeltjes lager, na verdere kranteberichten over de plannen met high definition television (HDTV). Philips tracht de EG zo ver te krijgen dat Brussel de HDTV-standaard overneemt, maar ondervindt daarbij forse tegenstand van de meest satellietzenders.

Akzo moest 0,30 gulden terug naar 118 gulden. Maandag expireren de warrants tegen een uitoefenprijs van 117,50 gulden. Collega DSM, waar grote reorganisaties voor de deur zouden staan, zakte 0,30 gulden naar 103,40. Gist-brocades (slot: 33,80) verspeelde drie dubbeltjes.

Bij Heineken was de fut er grotendeels uit na de forse koerswinst van de afgelopen dagen. Handelaren signaleerden gisteren aanhoudende kooplust bij één Amerikaanse belegger. Veel handelaren achten het nu minder waarschijnlijk dat de aankopen zouden zijn ingegeven door een mogelijke overname van Heineken.

Een handelaren wees op een koopadvies van de Britse effectenbank Van Meer James Capel, waardoor de aandacht voor de brouwer was gestimuleerd. Heineken, dat gisteren 1,30 gulden hoger sloot op 153,30 gulden, was omstreeks het middaguur onveranderd.

HCS was onveranderd op 2,60 gulden na het nieuws dat de beurs justitie heeft ingeschakeld bij het onderzoek naar voorkennis bij de handel in HCS. De beurs streepte 1 augustus de transacties in HCS van 31 juli door, wegens de verwachting dat niet alle aandeelhouders gelijkelijk waren geïnformeerd over een herstructuringsplan inclusief een onderhandse aandelenemissie en het aangekondigde verlies van HCS. De koers kelderde 1,80 gulden op 2,20 gulden waarbij 16 procent van het uitstaande aandelenkapitaal omging.

Op de lokale markt pakte de geplaagde chartermaatschappij Air Holland bij forse vraag de negentig cent terug die gisteren verloren gingen toen het fonds 0,90 gulden daalde op 3,70 gulden. Het bedrijf is nog steeds bezig nieuw kapitaal ter versterking van het garantievermogen bij elkaar te schrapen. Een bankrapport over de toekomst van Air Holland wordt maandag verwacht. De chartermaatschappij organiseert op die dag een aandeelhoudersvergadering.

Medicopharma, dat gisteren vier dubbeltjes hoger sloot op 30,50, opende aanvankelijk 1,30 hoger, maar moest lager terug waardoor het fonds omstreeks het middaguur een dubbeltje verlies noteerde. Medico meldde begin deze maand dat de publikatie van de jaarcijfers uitgesteld moest worden wegens oponthoud bij de verwerking van de cijfers van de Amerikaanse dochters.

Vandaag zou Medico nabeurs met cijfers komen. De koers maakte gisteren vreemde sprongen na het gerucht dat Medicopharma overgenomen zou worden door het Amerikaanse McKesson, dat al tien procent van het fonds in handen heeft. De directie van Medicopharma ontkende gisteren de overnamegeruchten. Wel bevestigt Medicopharma het verhaal dat binnekort een versterking van het eigen vermogen is te verwachten.

Het vastgoedfonds VHS, dat gisteren sloot op vier gulden, moest vanmorgen een dubbeltje prijsgeven. De ondernemingskamer start een enquete naar wanbeleid bij VHS.

NEW YORK Koerswinst bij enkele cyclische fondsen was gisteren het enige lichtpuntje op een verder lusteloos Wall Street. Het Dow Jones industrieel gemiddelde, dat aanvankelijk nog enige winst boekte, sloot de dag af met een verlies van 3,80 punten op 3.017,22.

LONDEN Ook in Londen overheerste de saaiheid. De koersen bewogen zich binnen een nauwe bandbreedte. Enige omzet werd gegenereerd door technische vraag, doordat marktpartijen posities in indexcontracten afbouwden. Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.595,6) was 1,6 punt lager.

FRANKFURT Harde uitspraken van Bundesbank-president Schlesinger over inflatie duwden de aandelenkoersen direct na opening omlaag. De centrale bankier zei dat de inflatie (nu vier procent) terug moest naar twee procent, wat de hoop een verdere kredietversoepeling de grond in boorde. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.619,99) was negen punten lager.

TOKIO De beurs van Tokio sloot vrijwel onveranderd. Winstnemingen stonden tegenover aankopen, gestimuleerd door de hoop op een renteverlaging. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 1,39 punten hoger op 23.969,47.