Kamer wil meer informatie over F 100 toestellen

DEN HAAG, 27 SEPT. De Defensiecommissie van de Tweede Kamer wil meer informatie van de Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker over een militaire versie van de F 100.

Pas dan wil zij verder overleg met Defensie over de aanschaf van een nieuwe transportvloot. Vervanging van de luchtvloot is nodig omdat de luchtmacht nu vliegt met dertig jaar oude F 27 toestellen van Fokker. Eind augustus deelde staatssecretaris Van Voorst tot Voorst van defensie de Kamer mee dat de luchtmacht twee DC 10 vrachtvliegtuigen wil die ook als vliegende tankers kunnen dienen, en een zestal kleinere vrachtvliegtuigen. Een Kamermeerderheid vindt daarentegen dat in plaats van de DC 10 vliegtuigen ook Lockheed Hercules vliegtuigen zouden kunnen worden gekocht. Zij voldoen beter aan de standarisatie van de internationale luchtvloot van NAVO-landen en hebben bewezen veelzijdiger te kunnen worden ingezet.