Justitie onderzoekt aandeelhouders HCS

ROTTERDAM, 27 SEPT. Justitie zal aandeelhouders van het automatiseringsbedrijf HCS verhoren op verdenking van handel met voorkennis op woensdag 31 juli dit jaar. Begemann-president J.A.J. van den Nieuwenhuyzen - als privé-persoon grootaandeelhouder van HCS - heeft vanmorgen tegenover deze krant toegegeven dat hij op die bewuste woensdag 100.000 aandelen HCS te koop heeft aangeboden.

Van den Nieuwenhuyzen ontkent met voorkennis te hebben gehandeld en zegt niet de oorzaak te zijn geweest van een spectaculaire koersdaling van het fonds, die de Amsterdamse effectenbeurs het vermoeden gaf van manipulatie.

,Ik vertel hoeveel aandelen ik heb willen verkopen, omdat dan iedereen kan zien dat dit te weinig is geweest om de koers te beïnvloeden.'' Hij verhandelde 100.000 van de in totaal 5,5 miljoen aandelen HCS die op die dag van eigenaar verwisselden.

Van den Nieuwenhuyzen zegt blij te zijn dat het Openbaar Ministerie is ingeschakeld. “Dan word ik tenminste van alle blaam gezuiverd. Ik ben er zeker van dat het Openbaar Ministerie er heel snel achter zal komen dat van misbruik van voorkennis geen sprake was.” Hij wil niet bekendmaken hoeveel aandelen HCS hij nu nog in zijn bezit heeft en hoeveel aandelen hij heeft bezeten.

De beurs heeft - na twee maanden eigen onderzoek - besloten het OM in te schakelen, omdat de beurs zelf alleen leden en geen aandeelhouders aan de tand kan voelen. Die mogelijkheid heeft de beurs pas wanneer de Wet Toezicht Effectenverkeer in werking treedt.

Het is sinds de Wet op de Voorwetenschap van kracht werd in 1989 nog maar enkele keren voorgekomen dat de beurs justitie heeft ingeschakeld. Justitie heeft onder meer misbruik van voorwetenschap in handel van aandelen Center Parcs en Furness onderzocht. Alle klachten van de beurs werden echter geseponeerd.

Pag.14:

Grootaandeelhouders HCS ontkennen voorwetenschap

De beurs kwam op het idee van manipulatie toen de koers van HCS op woensdag 31 juli zakte van 4 gulden tot 2,60 gulden bij een buitengewoon grote handel. Bijna 17 procent van de aandelen van het bedrijf veranderden die dag van eigenaar.

De verdenking van handel van voorkennis ging in de richting van drie banken, Credit Lyonnais, ABN AMRO en NMB en drie grootaandeelhouders: topman van groothandel Unigro, Eric Albada Jelgersma, eigenaar van stoeterij Zangersheide, Léon Melchior en Joep van den Nieuwenhuyzen. Zij hadden belang bij een koers van 2,60 gulden, omdat aan de hand hiervan de uitgifte van nieuwe aandelen bij hen is bepaald. HCS heeft na de affaire besloten dan ook derden aandelen tegen die prijs kunnen kopen.

De zes partijen hebben allemaal verklaard niet met voorwetenschap te hebben gehandeld. Alleen Albada Jelgersma en Melchior hebben daar ook bij gezegd dat zij daadwerkelijk die woensdag niet hebben gehandeld.

Van den Nieuwenhuyzen is er zeker van dat het Openbaar Ministerie zal seponeren. “Ik ben zelf bij de besprekingen geweest en weet zeker dat alle partijen niet meer wisten dan het persbericht dat HCS dinsdag 30 juli heeft verspreid. Eigenlijk speelde de informatie van HCS die week nauwelijks een rol. De onderhandelingen gingen tussen banken en grootaandeelhouders.”

Van den Nieuwenhuyzen zegt geen antwoord te kunnen geven op de vraag welke grote partijen de desbetreffende woensdag tegen alle prijs af wilden van hun aandeel HCS. De aandelentransactie van die woensdag is door de beurs ongedaan gemaakt. Toen de handel weer werd hervat was er een heel ander koersverloop.

    • WABE van ENK