Israel waarschuwt Baker Palestijnen niet te ontvangen

TEL AVIV, 27 SEPT. Israel heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker gewaarschuwd om Faisal Husseini en dr Hanan Ashrawi, Palestijnse vertegenwoordigers uit bezet gebied, na hun verschijning voor de Palestijnse Nationale Raad (PNC) in Algiers niet te ontvangen. Een dergelijk gesprek zou de pogingen van Baker om de vredesconferentie voor het Midden-Oosten bij elkaar te roepen kunnen torpederen, aldus door de pers aangehaalde Israelische diplomaten .

Jeruzalem is van mening dat de ontvangst van beide Palestijnen door Baker in feite zou neerkomen op hervatting van de dialoog tussen de VS en de PLO. Als argument voor deze opvatting wordt aangevoerd dat beide Palestijnse vertegenwoordigers orders van de PLO uitvoeren en als zodanig als PLO-leden moeten worden beschouwd.

Hanan Ashrawi heeft gisteren overigens in Londen ontkend dat zij of Husseini voor de PNC zijn verschenen. Volgens Israelische commentatoren is die ontkenning een wettelijke formaliteit om in Israel aan rechtsvervolging te ontkomen wegens contacten met een terroristische organisatie. Husseini zou reeds verscheidene malen naar Tunis zijn gevlogen voor overleg met de PLO zonder dat dit tot rechtsvervolging heeft geleid. “Dat zijn de regels van het spel en de regering-Shamir weet dat”, schreef een commentator vanmorgen in Hadashot. De woordvoerder van het ministerie van defensie heeft gisteren gezegd dat beide Palestijnen wel zullen vervolgd indien blijkt dat ze voor de PNC zijn verschenen. Palestijnse bronnen in Oost-Jeruzalem stellen dat Husseini en Ashrawi van de VS de verzekering hebben gekregen dat dit niet zal gebeuren.

Ondertussen heeft Israel gisteren de arrestatie van 460 leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) van Georges Habash bekendgemaakt. Volgens militaire woordvoerders is daardoor de goed gestructueerde infrastructuur van deze organisatie in bezet gebied in ieder geval voorlopig grotendeels vernietigd. De gearresteerde Palestijnen worden onder andere beschuldigd van moord op twee Israeliërs en van de liquidatie van tientallen van "collaboratie' beschuldigde Palestijnen in de bezette gebieden. De Israelische wijzen er vandaag op dat de ontmanteling van deze radicale Palestijnse organisatie in bezet gebied de druk op de Palestijnen die voor vredesoverleg met Israel hebben gekozen aanzienlijk verlicht.

Nabij Netanyah is gisteren een 68-jarige Israeliër vermoord. Volgens de politie is deze moord uitgevoerd door de Islamitische Jihad-beweging.

    • Salomon Bouman