Hockeyclubs in hoofdklasse willen wijziging wisselregel

ROTTERDAM, 27 SEPT. De clubs uit de hockey-hoofdklassen hebben het bestuur van de hockeybond (KNHB) verzocht nog voor de start van hun competitie, volgende week zondag, een wijziging in de wisselregel aan te brengen.

De KNHB experimenteert dit seizoen voor het eerst met de spelregel dat er, net zoals bijvoorbeeld in het ijshockey, doorlopend spelers mogen worden gewisseld. In Australië is deze vernieuwing al geruime tijd van kracht en is men er bijzonder tevreden met het resultaat.

De KNHB heeft in Nederland echter de beperking opgelegd dat er in dit nieuwe systeem, officieel de interchange-regel genaamd, per team veertien spelers per wedstrijd mogen worden gebruikt wier namen voor aanvang aan de scheidsrechters moeten worden doorgegeven. Dat vinden de coaches te weinig. Gesteld wordt dat er voorheen uit zestien spelers kon worden gekozen. Er vanuitgaande dat één van de drie reserves een doelman zal zijn, blijven er nu volgens de technische leiders in feite nog maar twee spelers over die daadwerkelijk voor het doorlopende wisselen kunnen worden gebruikt.