Hashimoto kondigt aftreden aan

TOKIO, 27 SEPT. De Japanse minister van financiën, Ryutaro Hashimoto, zal binnenkort aftreden. Hij heeft dat gisteren bekend gemaakt.

Hashimito neemt met zijn ontslag de verantwoordelijkheid op zich voor het falende toezicht van zijn ministerie op de handel en wandel van de financiële markten in Japan. Hashimoto zei gisteren dat hij zal terugtreden na de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank van half oktober in Bangkok.

Japan is de laatste maanden overspoeld door een reeks van financiële schandalen. Zo hebben grote Japanse effectenhuizen belangrijke cliënten vergoedingen betaalt voor koersverliezen die ze leden op de beurs. Die verliescompensaties waren strikt genomen niet strafbaar. Maar met het betalen ervan gingen de effectenhuizen wel in tegen een richtlijn van het ministerie van financiën dat dergelijke vergoedingen niet mogen worden betaald. Inmiddels wordt in het Japanse parlement de laatste hand gelegd aan een wet die het compenseren van beursverliezen en het accepteren van dergelijke vergoedingen strafbaar stelt.

Eerder deze week maakte minister Hashimoto nog bekend dat de vier grote Japanse effectenhuizen, Nikko, Nomura, Yamaichi en Daiwa, ook na maart 1990 hun cliënten vergoedingen hebben betaald voor koersverliezen. De vier lieten eerder weten in maart vorig jaar te zijn gestopt met die omstreden praktijk.

Bij het parlementaire onderzoek naar de betaalde compensaties kwam aan het licht dat de effectenhuizen ook banden hebben gehad met de onderwereld. Hashimoto verklaarde gisteren in het parlement dat de cliënten zelf hebben gevraagd om compensatie voor hun verliezen. In totaal hebben 21 Japanse effectenmakelaars toegegeven hun grote klanten schadeloos te hebben gesteld.

Toen het schandaal aan het licht kwam werd al direct gezegd dat er politieke gevolgen uit zouden voortkomen. In financiële kringen in Japan wordt het opstappen van Hashimoto niet als verrassend ervaren. De schandalen vormen een grote tegenslag voor de carrière van Hashimoto. Hij werd beschouwd als de opvolger van premier Kaifu.

Gisteren nam het Japanse Lagerhuis een wetsontwerp aan om een eind te maken aan de compensatiepraktijken. Het ontwerp bepaalt dat effectenhandelaren die hun cliënten schadeloos stellen een boete riskeren van omgerekend 15.000 gulden of maximaal een jaar gevangenisstraf. Wie om vergoeding vraagt of die krijgt loopt kans een boete te krijgen van omgerekend 6.800 gulden of voor maximaal een half jaar de cel in te gaan.

De wet werd unaniem aangenomen. Het Hogerhuis houdt zich de komen de week met de wet bezig. (Reuter, UPI)