Gat in ozonlaag zuidpoolgebied steeds groter

WELLINGTON, 27 SEPT. Voor het derde achtereenvolgende jaar is in de ozonlaag boven de zuidpool een diep gat geconstateerd.

Dit meldt de Meteorologische Dienst van Nieuw Zeeland op grond van metingen boven Scott Base op Ross Island. Het gat, dat ieder jaar in de lente terugkeert (wanneer het op het noordelijk halfrond herfst is), wordt tot nu toe alleen maar groter. Dit jaar is er sprake van een ernstig verlies van 50 tot 60 procent ozon boven het zuidpoolgebied. Op een hoogte van twaalf tot twintig kilometer bevindt zich zelfs nagenoeg geen ozon.

Het "ozongat' ontstaat en verdwijnt tussen september en eind november. Het is het gevolg van een serie atmosferische reacties, veroorzaakt door een teveel aan chloor afkomstig van zogeheten chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's). CFK's worden gebruikt als koelmiddel voor ijskasten, als industriële schoonmaakmiddelen en als drijfgas voor spuitbussen. (AP)