"G-7 bereid buitenlandse Sovjet-schuld te verlichten'

TOKIO, 27 SEPT. De groep van zeven sterkste industrielanden, de G-7, heeft een principe-accoord gesloten over economische hulpmaatregelen voor de Sovjet-Unie. De G-7 (Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, de VS en Japan) wil de afbetaling van de buitenlandse schuldenlast van de Sovjet-Unie (77 miljard dollar) met een jaar uitstellen. Dit stond gisteren in het Japanse economische tijdschrift Nihon Keizai Shimbun.

“Deze maatregelen zijn alleen mogelijk als duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de schuldenlast: het centrale gezag of de republieken.” zegt de Japanse minister van financiën, Ryutaro Hashimoto, vandaag in een reactie op het artikel.

De Sovjet-Unie vroeg in juli het volledig lidmaatschap van de IMF en Wereldbank aan. Inmiddels heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Sovjet-Unie een "geassocieerd lidmaatschap' aangeboden. Daarmee zou de Sovjet-Unie alleen technische steun en adviezen krijgen, geen leningen. (AFP)