Evacuatie van de buitenlanders uit Zaïre gaat door

KINSHASA-BRUSSEL-PARIJS, 27 SEPT. Belgische en Franse militairen hebben vandaag de evacuatie van Westerlingen uit Zaïre voortgezet. De verenigde oppositie in Zaïre zou volgens sommige bronnen gisteren een interim-regering hebben opgericht en heeft de druk op president Mobutu opgevoerd om af te treden.

Onder bescherming van Belgische en Franse militairen worden vele honderden buitenlanders op het vliegtuig gezet naar onder meer Brussel, Parijs, Harare of Johannesburg. Anderen zijn per boot en per auto, begeleid door Franse para's, naar het buurland Congo vertrokken. Zesduizend mensen zouden het land inmiddels hebben verlaten. Gisteren en vandaag arriveerden honderden vluchtelingen op luchthavens her en der in Europa. Frankrijk heeft zijn troepensterkte inmiddels opgevoerd tot duizend man. Ook de Belgen zouden zo'n duizend man in Zaïre hebben.

Ongeveer zestig Nederlanders, die naar buurland Congo-Brazzaville waren gevlucht, zijn volgens het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag met een lijnvliegtuig naar Europa teruggekeerd. Het plan van het ministerie om een eigen vliegtuig te charteren hoefde daarom niet door te gaan. Op het ogenblik verblijven nog zo'n vijfhonderd Nederlanders in de voormalige Belgische kolonie.

De Belgische en Franse militairen hebben de afgelopen dagen hun beschermende activiteiten uitgebreid naar de zuidelijke provincie Shaba. De Belgen hebben een steunpunt ingericht in de stad Lubumbashi, van waaruit de evacuatie-activiteiten worden gecoördineerd.

Volgens de Zaïrese oppositie werken de Franse militairen bij de evacuatie van Westerlingen uit Zaïre nauw samen met de lijfwacht van president Mobutu. “De mannen die dit land terroriseren zijn samen met de Fransen op de luchthaven”, aldus Justine Kasavubu, een woordvoerster van de Unie voor Democratie en Sociale Vooruitgang (UDPS) in een telefonisch commentaar vanuit Kinshasa. Volgens een woordvoerder van het Belgische leger zijn er 350 paleiswachten van Mobutu gestationeerd op de internationale luchthaven Ndjili nabij Kinshasa.

De Franse en Belgische regering hebben bij herhaling verklaard dat hun militaire operatie uitsluitend is bedoeld om de veiligheid van hun in Zaïre wonende burgers te beschermen en zeker niet moet worden uitgelegd als steun aan Mobutu. Beide landen hebben Mobutu opgeroepen vaart te zetten achter het democratiseringsproces.