Betoging in Noord-Korea tegen Kim

TOKIO, 27 SEPT. In het streng communistische Noord-Korea is vorige maand door ongeveer 4.000 mensen gedemonstreerd tegen het bewind van president Kim Il Sung. Dat schrijft het Japanse dagblad Sankei Shimbun vandaag. De krant baseert zich op verklaringen van reizigers.

Uit Noord-Korea komen vrijwel nooit berichten van politieke protesten, maar de Sankei Shimbun schrijft dat op 27 augustus in de stad Sinuiju aan de grens met China, een betoging plaatshad tegen Kim. De Koreanen zouden leuzen tegen de president hebben geroepen. Militairen en politieagenten zouden de menigte hebben overreed zich te verspreiden. Er zou geen geweld zijn gebruikt tegen de betogers en er zou niemand zijn aangehouden. Het nieuws van de demonstratie werd door inwoners van Sinuiju overgebracht aan Koreanen die in de Chinese stad Dandong, aan de overkant van de grensrivier Yalu wonen, die het weer doorseinden aan familieleden in Japan.

De Democratische Volksrepubliek van Korea, zoals de officiële naam van Noord-Korea luidt, wordt sinds haar stichting in 1948 geleid door Kim Il Sung, die drie jaar daarvoor aan de wieg stond van de oprichting van een communistische partij in het door Sovjet-troepen bezette noordelijke deel van het Koreaanse schiereiland. Kim kon destijds rekenen op de affectie van Stalin, die hem steunde bij de afrekening met twee andere communistische partijen en bij de invasie van het pro-Amerikaanse Zuid-Korea in 1950.

De nu 79-jarige Kim, die president en partijleider is, heeft zichzelf getooid met eretitels als "Grote Leider' en "Zon der Mensheid'. De Noordkoreaanse communisten ontwikkelden onder Kim een "eigen weg naar het socialisme', juche, die in naam een onafhankelijk ideologie en een autarkische economie behelst. In werkelijkheid leunde Pyongyang altijd sterk op Moskou zowel als Peking.

Met name sinds het wegvallen van de Sovjet-Unie als communistische broederstaat, is Noord-Korea in de problemen geraakt. Volgens berichten van Zuidkoreaanse en Japanse deskundigen draait het produktieapparaat in Noord-Korea ten gevolge van het wegvallen van leveranties en economische steun uit de Sovjet-Unie nog maar op 40 procent van zijn mogelijkheden. De Volksrepubliek China, die ideologisch het dichtst bij Kim Il Sung staat, blijft hulp geven aan Noord-Korea, maar lijkt niet bereid de tekorten die zijn ontstaan door het wegvallen van de hulp uit Moskou aan te vullen. (Reuter)