"Bank voor Baltische staten'

KOPENHAGEN, 27 SEPT. De Noordeuropese landen Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland willen een Baltische investeringsbank oprichten om de economische ontwikkeling van de nieuwe Baltische staten te steunen. Dit voorstel is gedaan op een bijeenkomst van parlementariërs van de vijf Noordeuropese landen, verenigd in een adviesorgaan genaamd Nordic Council, en vertegenwoordigers uit de voormalige Sovjet-republieken, Letland, Estland en Litouwen.

De bank zal waarschijnlijk in een van de lidstaten van de Nordic Council worden gevestigd en starten met een beginkapitaal van 354 miljoen dollar. Zeventig procent van het kapitaal moet komen van de Baltische investeringsbank, twintig procent van de Baltische staten en de rest van andere financiële instellingen. Ook moet de bank internationaal kapitaal naar de onafhankelijke Baltische staten sluizen. (APE)