"Wöltgens tipte Elsevier over comité v.d. Louw'

DEN HAAG, 26 sept. Het omslagartikel in het weekblad Elsevier over de vierprominente leden van de PvdA die een coup tegen Kok zouden hebben ondernomen is gebaseerd op informatie die is verstrekt door de fractieleider van de PvdA, Thijs Wöltgens. Dit heeft de opiniepeiler M. de Hond, die deel uitmaakte van de groep, vanochtend bekendgemaakt. Wöltgens heeft inmiddels ontkend de bron te zijn van het artikel in Elsevier.

De Hond deed zijn uitspraak in een vraaggesprek met het Parool. Hij zei dat een aantal prominente leden van de PvdA zich zorgen maakte over de slechte electorale positie van de partij. De bevindingen van het viertal - waartoe naast de Hond ook A. van der Louw, E. Bomhoff en H. Kombrink behoren - zijn voorgelegd aan partijleider Kok. De Hond ontkende dat er sprake was van een poging om Kok af te zetten. “Als Wöltgens echte deze informatie heeft verstrekt, zou dat beschamend zijn”, aldus De Hond.

Wöltgens heeft de aantijging vanmorgen van de hand gewezen. Hij ontkende de informatie te hebben doorgegeven waarop Elsevier het artikel baseerde. “Het is merkwaardig dat men zich drukker maakt over de manier waarop dit bekend is geworden, dan wat bekend werd”. Wöltgens wees erop dat Van der Louw het een en ander zelf al had meegedeeld op radio Rijnmond, en diens activiteit daarmee al bekend was.

Over het zogenoemde "crisiscomité' dat het viertal wilde instellen ontstond deze week opschudding omdat het in Elsevier werd voorgesteld als een poging om Kok af te zetten. Van der Louw sprak dit tegen en zei dat het slechts ging om goedbedoelde adviezen aan de partijleider. In de PvdA bestaat grote onrust over de WAO-plannen van het kabinet. De partij heeft zaterdag een congres in Nijmegen waar Kok vraagt om goedkeuring van de WAO-voorstellen en het vertrouwen van zijn partij.