Vitesse moet na eerste verlies koppositie delen met Twente

ROTTERDAM, 26 SEPT. Vitesse heeft in de eredivisie de eerste nederlaag van het seizoen geleden. De Arnhemse ploeg verloor in Maastricht zijn negende wedstrijd met 2-1 van MVV. Vitesse blijft de vertekende ranglijst aanvoeren. FC Twente verstevigde de tweede positie dankzij een 1-0 overwinning op Willem II. Sparta, tot gisteren gelijk met Twente, verspeelde een punt bij Fortuna: 2-2.

VVV liet in Waalwijk tegen RKC de kans op de eerste overwinning glippen: 3-3. Bij de thuisclub maakte Decheiver weer twee doelpunten. Hij is met negen treffers topscorer van de eredivisie. FC Groningen verloor opnieuw thuis, nu van Roda JC: 1-2. Feyenoord keerde terug in de subtop door in De Kuip dank zij een doelpunt van de Roemeen Damaschin Volendam te verslaan: 1-0.

MVV mag de verrassing van de laatste weken genoemd worden in de eredivisie. Gisteravond werd ook Vitesse het slachtoffer van de Maastrichtse dadendrang. De Limburgers toonden geen ontzag voor de koploper en kozen brutaal voor de aanval. Aanvankelijk verzuimden Visser en Delahaye het overwicht tot uitdrukking te brengen. Daarvoor zorgde in de 32ste minuut Reyners wel: 1-0.

Voor Vitesse was dit het sein alle schroom van zich af te zetten. Trainer Jacobs haalde Hilgers in de ploeg voor Loeffen. De invaller scoorde in de 89ste minuut na een blunder van Thal. Zijn treffer kwam te laat, want vier minuten eerder had Visser voor 2-0 gezorgd.

Voor de derde achtereenvolgende keer verloor FC Groningen op eigen veld. Na nederlagen tegen FC Twente en Rot-Weiss Erfurt gingen de door blessures geplaagde Groningers gisteren door een doelpunt van Broeders in de 89ste minuut onderuit tegen Roda JC.

De Groningse spelers zijn hun zelfvertrouwen kwijt. Het geploeter in zeven competitiewedstrijden heeft slechts vijf punten opgeleverd. Zonder Huizingh, Van Buuren, Roossien, Veenhof en Gall nam FC Groningen wel de leiding door het eerste doelpunt van de voormalige Sovjet-international Zigmantovitsj. Twee minuten later maakte Ter Avest gelijk. FC Groningen bleek tot niets positiefs in staat en in het duel maakte ook Roda JC geen indruk. Na rust was helemaal sprake van een wanvertoning. Broeders scoorde uiteindelijk 1-2.

FC Twente blijft aan de winnende hand. Met de kleine 1-0 zege op Willem II nestelde de Enschedese ploeg zich vaster op de tweede plaats. De Enschedese formatie haalde uit de laatste vijf duels negen punten. Schmidt, voor het eerst dit seizoen basisspeler, maakte de beslissende treffer door negen minuten voor tijd een voorzet van Numan koppend te verzilveren. Het duel in Enschede begon ruim een kwartier te laat, omdat de spelersbus van Willem II nabij Bathmen in een negen kilometer lange file opgesloten raakte.

Feyenoord raakt bij een nederlaag niet meer zo snel in paniek. De schlemielige (eerste) verliespartij van zondag tegen Vitesse bleek het moreel nauwelijks te hebben aangetast. Gisteravond werd het anti-voetbal van Volendam in de Kuip met succes bestreden, 1-0. Uit een tiental riante kansen kwam alleen Damaschin vlak na de rust tot scoren. Het was het derde doelpunt van de verder falende Damaschin in zijn negende officiële wedstrijd.