Vervoersbedrijf Amsterdam rijdt niet uit; Bevel van rechter massaal genegeerd

AMSTERDAM, 26 SEPT. Het gerechtelijke bevel aan de stakers bij het Gemeentelijk Vervoersbedrijf in Amsterdam om tijdens de spits weer aan het werk te gaan is vanochtend massaal genegeerd. De trams, bussen en metrostellen bleven in de remise.

Hoewel de bonden om kwart voor zeven vanochtend de stakingsacties officieel afbliezen, ging niemand aan het werk. Pas na bemiddeling van het bondsbestuur kwam aan deze wilde staking omstreeks half elf een einde. Wel konden de Amsterdammers de rest van de dag gratis met de tram: bij wijze van protest werden nergens kaartjes gecontroleerd en verkocht. Het GVB is niet van plan tegen de actievoerders op te treden.

In grote delen van het land lag het stads- en streekvervoer vanochtend vóór zeven uur stil. Hoewel de acties zich concentreerden om Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, reden in de vroege uren geen bussen. In de noordelijke provincies en in Limburg reed het streekvervoer normaal.

Alleen in het rayon Amstel 3 van het streekvervoerbedrijf Centraal Nederland reden chauffeurs tot elf uur niet voor "regulier werkoverleg'. De hervatting van het werk tijdens de ochtendspits in het streekvervoer was een uitvloeisel van de uitspraak van de president van de Utrechtse rechtbank die werkonderbrekingen op die tijden onrechtmatig acht.

De rechter besliste voorts dat werkonderbrekingen buiten de spits van maximaal twee aaneengesloten uren wel zijn toegestaan. Het gevolg daarvan is dat het streekvervoer vandaag op steeds wisselende plaatsen stil lag.

De 70 actieleiders van de Vervoersbond FNV in het Noorden waren furieus omdat de 24-uurs-staking in het streekvervoer (DVM, GADO en FRAM) door de uitspraak niet kon doorgaan. “De verbetenheid onder de mensen is groot. Ik heb zelden zo'n zware geladenheid geproefd als gisteren”, aldus bestuurder R. Hoeksema.

De Vervoersbond FNV schat dat vandaag vijf- tot zesduizend chauffeurs bij de acties waren betrokken. In Rotterdam, Dordrecht en Maastricht hebben werknemers van de gemeentelijke vervoerbedrijven het werk voor 24 uur neergelegd. Bij het gemeentelijk vervoerbedrijf in Utrecht was ook een 24-uursstaking aangezegd, maar die was aanvankelijk weinig succesvol. Pas in de loop van de ochtend kwamen belangrijke delen van het stadsvervoer stil te liggen.