Van zwendel verdachte zakenman op borgtocht vrij

UTRECHT, 26 SEPT. De Nederlandse zakenman Robert J. Doorn, die enkele weken geleden werd uitgeleverd aan Zwitserland op verdenking van aandelenfraude, zal waarschijnlijk op borgtocht worden vrijgelaten.

Volgens de Nederlandse advocaat van Doorn, mr P. Baauw, heeft de Zwitserse justitie daartoe besloten.

Doorn heeft bekend dat zijn in Zwitserland gevestigde bedrijf Codowell SA betrokken was bij een grote internationale aandelenfraude, maar hij stelt daar pas achter te zijn gekomen toen de affaire in de publiciteit kwam.

De Zwitserse advocaat Cécile Ringgenberg van de gedupeerde aandeelhouders reageerde vanochtend verbijsterd op het besluit Doorn op borgtocht vrij te laten. Ringgenberg coördineert een civiele procedure van aandeelhouders en zegt 60 miljoen Zwitserse francs aan claims binnen te hebben in de zaak. Volgens haar is het buitengewoon naief om Doorn vrij te laten op borgtocht van een bankgarantie van 150.000 Zwitserse frank.

Doorn is de eerste Nederlands staatsburger die is uitgeleverd. De rechtbank had het uitleveringsverzoek van Zwitserland in eerste instantie afgewezen, maar de Hoge Raad achtte uitlevering deze zomer wel toelaatbaar, als Doorn een eventuele straf in Nederland mocht uitzitten. Twee weken geleden meldde Doorn zich uit eigen beweging bij de Zwitserse justitie in Genève.

Doorn wordt betrokkenheid verweten bij - in de woorden van de Geneefse rechter Kasper-Ansermet - “de grootste aandelenzwendel van de eeuw”. Enige duizenden beleggers in verschillende landen zouden in totaal voor 85 tot 150 miljoen dollar zijn gedupeerd, zo schatte Kasper-Ansermet.

De leiders van de zwendel - de Amerikanen Arnold Kimmes en Thomas Quinn - zijn reeds in de Verenigde Staten respectievelijk Frankrijk berecht voor hun rol in de zaak. Volgens Kimmes heeft Doorn diensten aan hem verleend. Kimmes en Doorn zijn oude zakenvrienden.

Doorn zou via zijn Zwitserse trustkantoor Codowell SA zogeheten nominees, stromannnen, hebben ingeschakeld om waardeloze aandelen te verkopen en de koers ervan op te drijven. Via zijn advocaat P. Baauw laat Doorn weten dat hij wel wist dat er via deze stromannen zou worden gespeculeerd, maar niet dat er fraude in het spel was. Daarvan zou hij pas in 1988 lucht hebben gekregen, toen justitiële autoriteiten in verschillende landen een onderzoek begonnen.

    • WABE van ENK
    • Dick van Eijk