Premier Roemenië treedt af na opstand van mijnwerkers

BOEKAREST, 26 SEPT. De Roemeense premier Petre Roman heeft vanochtend zijn ontslag ingediend na de hevige gevechten van gisteren tussen mijnwerkers en de politie, waarbij in de Roemeense hoofdstad Boekarest vier doden en 137 gewonden zijn gevallen. Het leger heeft vannacht met tanks en pantserwagens het regeringsgebouw omsingeld.

Zeven- tot achtduizend mijnwerkers reisden gisteren vanuit Petrosani in de Jiu-vallei naar Boekarest om er te protesteren tegen de daling van hun levensstandaard, de prijsstijgingen en het beleid van premier Petre Roman. Ze kaapten twee treinen en richtten op stations onderweg - vooral in Craiova - op grote schaal vernielingen aan.

In Boekarest marcheerden ze door het centrum naar het Piata Victoriei, dat wordt gedomineerd door het gebouw van de regering. Er werden barricades opgeworpen en er werd brand gesticht, winkelruiten werden ingeslagen en automobilisten werden gedwongen de mijnwerkers te voorzien van benzine voor de molotov-cocktails. Op het plein aangekomen, bestormden de mijnwerkers, aangevuurd en bijgestaan door enkele duizenden inwoners van Boekarest, het gebouw van de regering. Het kwam daarbij tot felle gevechten met de politie, die niet kon voorkomen dat circa honderd mijnwerkers het gebouw binnendrongen. Later werd gemeld dat drie van de vier doden en 39 van de gewonden politiemannen waren. De mijnwerkers stichtten in het gebouw brand en richtten vernielingen aan. Pas na een uren durende veldslag slaagde de politie erin de mijnwerkers van het plein te verdrijven. De hele nacht was echter nog sprake van incidenten op diverse plaatsen in het centrum, dat vanochtend een desolate aanblik bood. De mijnwerkers weigeren Boekarest te verlaten tot premier Roman aftreedt.

Roman zelf gelastte een voorgenomen bezoek aan Oostenrijk af en ging met de Defensieraad, die behalve hemzelf bestaat uit president Iliescu, de minister van defensie en de chef van de staatsveiligheidsdienst, in conclaaf. In een verklaring werd later de vorming van “een nieuwe regering van nationale openheid” aangekondigd. Die moet volgens de verklaring “de openbare orde en de voortzetting van het proces van democratisering en hervorming” beter garanderen. Verder werd het leger opgedragen de orde in Boekarest te herstellen. Volgens de Roemeense media waren vanochtend nog duizenden andere mijnwerkers op weg naar de hoofdstad. (Reuter, UPI, AP)