Oerheld (2)

Prof.dr. E. Gittenberger (W&O Brieven, 15 sept.) struikelt over een bijzin in een artikel van mijn hand de toch al twistzieke paleoantropologische gemeenschap en begint een lange boutade over onderbelichte facetten van het onderzoek naar menselijke fossielen. Zouden de korte beentjes van de oermens ook al van die lange tenen hebben gehad?

Gelukkig kan ik mij verschuilen achter de brede rug van paleontoloog Donald Johanson, in wiens boeken Lucy: The Beginnings of Humankind en Lucy's Child (beide als paperback heruitgebracht) de vijandelijkheden onder vakgeleerden in geuren en kleuren uit de doeken worden gedaan. Hierbij vergeleken is hoog oplopende meningsverschillen een eufemisme.

Blijkbaar kent Gittenberger deze boeken niet, anders had hij ook niet getwijfeld aan de deskundigheid van William Kimbel en had hij met eigen ogen kunnen constateren dat de onzinnige vraag of het befaamde fossiel Lucy mensaap, aapmens of een tussenvorm is niet door mij is gesteld, maar door de vakgeleerden zelf.

    • Jan Libbenga