Nederlaag op IJsland kost Spanje plaats op EK voetbal

ROTTERDAM, 26 SEPT. Spanje heeft gisteren in Reykjavik met 2-0 verloren van IJsland en is daardoor uitgeschakeld voor de eindronde van het Europese voetbalkampioenschap volgend jaar in Zweden. IJsland won het duel op basis van meer enthousiasme en sloeg pas in de slotfase toe, via treffers van Orlygsson en Sverrisson, na onder meer een blunder van Barcelona-doelman Zubizarreta.

De Sovjet-Unie heeft zich nog niet weten te plaatsen voor de EK-finale. In Moskou speelde de lijstaanvoerder van groep 3 gelijk tegen Hongarije, 2-2. Verantwoordelijk voor de tegenslag van de Sovjets was Kiprich. De Feyenoorder maakte de doelpunten voor Hongarije. De openingstreffer na een kwartier uit een voorzet van spelverdeler Detari, de gelijkmaker zeven minuten voor het einde.

In de tussen liggende tijd had de Sovjet-Unie gescoord door Sjalimov en Kansjelskis.

Door dit resultaat heeft Italië een kans behouden zich nog voor het EK te plaatsen. De Italianen, die in een oefenduel verloren van Bulgarije (1-2), moeten dan op 12 oktober in Moskou de Sovjet-Unie verslaan. Daarna zal Italië tegen Noorwegen en Cyprus veel moeten doen aan het doelsaldo.

Denemarken won in het Zweedse Landskrona, met 4-0 van de Faeroër. Het was de vierde overwinning van Denemarken in de aanloop naar de Europese titelstrijd. Het land heeft een achterstand van een punt op groepsaanvoerder Joegoslavië. Christofte opende al na twee minuten de score. Hij benutte een strafschop, Christensen, Pingel en Vilfort bepaalden de eindstand: 4-0.