Mare: Von Siebold-kaart als geschenk Japanse keizer

LEIDEN, 26 SEPT. Het college van bestuur van de universiteit in Leiden zou een belangrijk Japans handschrift aan koningin Beatrix willen meegeven bij haar staatsbezoek aan Japan volgende maand, als geschenk voor de Japanse keizer. Dit meldt het Leidse universiteitsblad Mare vandaag.

Zowel de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) als een woordvoerder van de Leidse universiteit willen "geen mededelingen' over deze zaak doen

De woordvoerder van de RVD zegt dat het gebruikelijk is dat een staatshoofd bij een staatsbezoek van de koningin een geschenk ontvangt, maar dat het onbekend is wat het cadeau is, omdat dat “een verrassing” moet blijven. “Het kunnen ook tulpen voor Tokio zijn”, zegt hij.

Volgens Mare heeft het plan om het handschrift, een plattegrond van het kasteel van de Shogun in Edo, in 1827 op bestelling van Von Siebold gemaakt, grote onrust gewekt in de universiteitsbibliotheek.

De Leidse Japanoloog prof. K.W. Radtke zei vanochtend nog niets te hebben vernomen van het voornemen om een prent uit de Von Siebold-collectie, bestaande uit 45 unieke documenten, cadeau te doen aan de Japanse keizer.