Israel wil nu lot vermiste soldaat weten

BEIROET-LONDEN, 26 SEPT. Israel zal pas weer Arabische gevangenen vrijlaten als het duidelijke informatie krijgt over een in Libanon vermiste navigator, Ron Arad. Dat heeft een woordvoerder van het Israelische ministerie van defensie gisteren meegedeeld na de vrijlating van de Britse gijzelaar Jack Mann door een pro-Iraanse terreurfactie in Beiroet. Het verwacht ook gegevens over een andere militair, Yossi Fink, die Iran, in strijd met een belofte, had nagelaten te verschaffen. Israel heeft eerder 51 Arabische gevangenen uitgeleverd, samen met de resten van negen guerrillastrijders.

Fundamentalistisch-shi'itische bronnen in de Libanese hoofdstad zeiden gisteren te verwachten dat Israel weer gevangenen zou laten gaan na de vrijlating van Mann. Tevoren had Hussein Musawi, een leider van pro-Iraanse beweging Hezbollah - waarvan de verschillende groepen ontvoerders deel uitmaken - gezegd dat op korte termijn nog een Westerse gijzelaar vrijkomt, ongeacht wat Israel doet. “Het vrijlaten van gijzelaars is als het trekken van tanden”, zo reageerde een diplomaat. “Er is weerstand tegen elke langzame en pijnlijke centimeter vooruitgang.”

Israels belangrijkste onderhandelaar in de gijzelaarskwestie, Uri Lubrani, zei gisteren dat Israel tot het laatst zal wachten met de vrijlating van de Zuidlibanese shi'itische geestelijke sjeik Obeid. Obeid, die in 1989 door Israelische commando's uit zijn woning werd ontvoerd, is Israels troefkaart in de onderhandelingen over een alomvattende oplossing van de gijzelaarscrisis. Als soortgelijke troefkaarten in handen van de ontvoerders in Libanon worden beschouwd de Amerikaanse gijzelaar Terry Anderson en de Brit Terry Waite en navigator Ron Arad, de enige van Israels vermiste militairen die mogelijk nog in leven is. Verwacht wordt dat deze mannen als allerlaatsten vrijkomen. (Reuter, AP