Honkbaltitel voor Neptunus

ROTTERDAM, 26 SEPT. Na bijna vier uur honkballen is Levi's Neptunus afgelopen nacht rond kwart over twaalf kampioen van Nederland geworden. Wat aanvankelijk een zouteloze ontmoeting was, werd omgebogen tot een van de spectaculairste wedstrijden uit de honkbalgeschiedenis.

De Rotterdammers, die aanvankelijk met 10-1 achterstonden tegen HCAW krabbelden na zes kansloze innings langzaam terug. In de negende inning met al twee man uit en twee slag voor Wim Martinus stond Neptunus nog met 10-9 achter. Een daverende homerun van Martinus, die volgende week 28 jaar wordt, maakte van de Rotterdamse formatie in één klap een groot kampioen. De als “eeuwige tweede” te boek staande honkbalploeg heeft bewezen ook te kunnen knokken.

De 13-10-overwinning van Neptunus, die daarmee in het minimale aantal wedstrijden de titel veroverde in de zogenoemde “Holland Series” is meer dan zo maar een uitslag. De Rotterdammers, jarenlang geplaagd met het feit dat ze op cruciale momenten faalden, hebben met dat negatieve imago afgerekend. Vooral eerstejaars coach Charles Urbanus is daar debet aan. Hij bleef in de ploeg geloven ondanks dat zijn slagmensen zes innings lang geen greep konden krijgen op een van de twee heuveltroeven van HCAW Patrick van Doorn. De Bussumse formatie had wel kijk op het matige werpen van Harry Koster en Ruurd van Drongelen en stonden in korte tijd al met 10-1 voor.

De koers leek gelopen. Zeker toen Wim Martinus het werpen mocht overnemen. Martinus, die in het buitenveld speelt en geen specifieke werper is, wordt meestal ingezet om het vuile werk op te knappen: om echte werpers te sparen, in dit geval voor de volgende wedstrijd. Maar Urbanus wilde van opgeven niets horen. Punt voor punt werd de achterstand ingelopen, want Patrick van Doorn ging vermoeidheidsverschijnselen vertonen. “Onze ploeg heeft dit jaar geleerd niet te denken aan een mogelijk falen, maar gaat uit van de eigen kracht. Met dit fantastische resultaat dus als gevolg”, aldus de succesvolle coach.

De honkbalcompetitie heeft, ondanks het feit dat het op een anticlimax leek uit te lopen door de dominante rol van Neptunus tijdens de eerste twee wedstrijden, een spectaculair slot gekregen. Maar of dat de honkbalbond zal helpen is nog maar de vraag. Veel clubs verkeren in moeilijkheden en zullen alle zeilen bij moeten zetten om het hoofd boven water te houden. Ondanks grote financiële injecties is het bijvoorbeeld ADO uit Den Haag niet gelukt een rol van betekenis te spelen in de competitie. Ook voor de toekomst van HCAW - ook al met een rijke sponsor - moet gevreesd worden. Frans Groot, een van de beste werpers van Nederland, gaat in Amerika spelen. Een grote aderlating want juist Groot heeft ervoor gezorgd dat de Bussummers in de finale zijn gekomen. Ongetwijfeld gaan binnenkort spelers net als andere jaren weer massaal op stap om hun geluk te beproeven bij andere clubs die kennelijk meer te bieden hebben. De top zal volgend seizoen nog maar uit acht hoofdklasseclubs bestaan. De commissie van beroep van de KNBSB heeft het protest van de Vereniging Tophonkbal Nederland (VTN), die het aantal op tien wilde houden, ongegrond verklaard. Volgens de commissie van beroep heeft het bondsbestuur de reglementaire bevoegdheid de competitiestructuur te bepalen. De beslissing van de commissie van beroep heeft tot gevolg dat Pioniers en De Spartaan in 1992 niet in de hoogste afdeling uitkomen.

Een kleine markt dus. Het is zaak voor Neptunus om het team bij elkaar te houden met uiteraard Charles Urbanus aan het roer.

    • Joop Köhler