Historisch bezoek van Japanse keizer Akihito

TOKIO, 26 SEPT. De Japanse keizer Akihito is vandaag in Bangkok aangekomen op de eerste etappe van een elfdaags bezoek aan Thailand, Maleisië en Indonesië. Het is Akihito's eerste buitenlandse reis sinds hij in 1989 keizer werd en het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Japanse keizer een bezoek brengt aan een ander Aziatisch land.

In Zuidoost-Azië zijn de anti-Japanse gevoelens 46 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog nog altijd sterk en dat was de reden voor de Japanse regering om voor de eerste reisbestemming van de keizer drie landen uit te kiezen die het minst te lijden hebben gehad onder de Japanse bezetting. Wijselijk zijn de Filippijnen en Singapore, waar de Japanse militairen in de oorlog veel harder optraden, niet in het reisschema opgenomen. “Ik hoop dat de huidige houding van een Japan dat streeft naar vrede wordt begrepen en dat de relaties van wederzijds vertrouwen kunnen worden verdiept”, zei Akihito, die wordt vergezeld door keizerin Michiko, bij zijn vertrek.

Hoewel de keizer volgens de Japanse grondwet boven de partijen staat, kan hij tijdens zijn bezoek niet om het belaste verleden van het keizerrijk heen. De tekstschrijvers van het Agentschap van de Keizerlijke Huishouding moeten in hun toespraken voor Akihito niet alleen rekening houden met het algehele gevoelen in Zuidoost-Azië dat Japan niet genoeg spijt heeft betuigd voor zijn oorlogsmisdaden, maar ook met invloedrijke rechtse politici in Japan zelf die juist vinden dat Japan zich in het geheel niet hoeft te verontschuldigen voor de Tweede Wereldoorlog.

In Indonesië krijgt Akihito te maken met acties van de meer dan 18.000 Indonesische militiamannen die tijdens de oorlog in dienst waren van de Japanse bezetter en nu als schadevergoeding voor achterstallig loon in totaal 1,3 miljard gulden opeisen.

De reis van Akihito naar de drie Zuidoostaziatische landen moet, als het aan de Japanse regering ligt, het begin vormen van een reeks bezoeken in Azië waaruit de goede bedoelingen van Tokio moeten blijken. Maar voorzichtige pogingen China en Zuid-Korea te benaderen voor een keizerlijk bezoek leidden eerder tot heftige reactie onder de bevolking in de beide landen, zodat Peking en Seoul als reisdoelen voorlopig van de baan zijn. (AP, Reuter)