Heineken, Olies en Borsumij trekken beurs iets omhoog

AMSTERDAM, 26 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vandaag iets vriendelijker bij. Heineken, Borsumij Wehry en Koninklijke Olie trokken flink aan. Reorganisatieplannen veroorzaakten druk op de koersen van DAF en Air Holland.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren onveranderd sloot op 90,6 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt hoger. Handelaren noemden de beurs “iets beter”. “Er is geen duidelijke verklaring voor maar de business trekt weer een beetje aan”, zei een goedgeluimde hoekman vanmorgen.

Heineken was vandaag wederom gevraagd. Gisteren won de brouwer al twee gulden op een slotkoers van 152 gulden. Vanmorgen schoot de koers verder door. Omstreeks het middaguur noteerde Heineken maar liefst 1,90 gulden hoger.

Al enige tijd wordt gespeculeerd op een overname van Heineken door de Amerikaanse voedingsgigant Philip Morris. Volgens handelaren was dat gisteren een oorzaak voor de koerswinst. “Maar vandaag blijkt er toch echt een grote buitenlandse koper in Heineken te zitten. Dit heeft niets meer met overnamegeruchten te maken, er is nu gewoon veel buitenlandse vraag naar Heineken”, zei een handelaar vanmorgen.

Koninklijke Olie lagen eindelijk weer eens wat beter in de markt. De Olies klommen, aangetrokken door de iets hogere dollar, naar een twee gulden hogere koers. Gisteren sloot Koninklijke op 151 gulden, aan het begin van de middag noteerde het aandeel 153 gulden.

Vrachtwagenfabrikant DAF lag vandaag flink onder druk. Gisteren sloot DAF al twee dubbeltjes lager op 20,10 gulden, vandaag verloor DAF nog eens een dubbeltje. Vanmorgen werd bekend dat DAF opnieuw overlegd met de vakbonden en de centrale ondernemingsrdaen over de invulling van de eerder aangekondigde reorganisatie. Door afvloeiingsregelingen en "outplacement' zal waarschijnlijk het aantal arbeidsplaatsen worden verminderd.

Vooral de recessie in Groot-Brittannië - een belangrijke afzetmarkt voor DAF - zorgde voor grote verliezen. In 1990 leed DAF een verlies van 228 miljoen gulden, in de eerste zes maanden van dit jaar kwam het verlies uit op 179 miljoen gulden. DAF verwacht voor de tweede helft van dit jaar een beter resultaat, maar het vertrouwen van de belegger lijkt DAF voorlopig te moeten missen. De aangekondigde emissie van cumulatief preferente aandelen zou ereveneens debet aan zijn dat beleggers uit DAF stappen, zo meldden handelaren vanmorgen. Sommigen verwachten dat deze emissie wellicht wordt uitgesteld. DAF heeft voorlopig de handen vol aan de reorganisatie.

Het bericht van het handelsconcern Borsumij Whery dat het nieuwe activiteiten in de consumentensector wil ontplooien en daarvoor op overnamepad gaat, zorgde voor iets meer vraag. De koers, die de afgelopen dagen flink wegzakte na de bekendmaking van teleurstellende halfjaarcijfers, trok vandaag 1,10 gulden aan en kwam op 56,30 gulden terecht. Borsumij Wehry verwacht voor 1991 een winstdaling van zeventig procent als gevolg van de ingezakte markt voor audiovisuele apparaten en stroppen op de verhuuractiviteiten. Het bedrijf verwacht dat alleen versterking van de resultaten door uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten uitkomst kan bieden in de huidige situatie.

Air Holland kon zich niet ontworstelen aan de duikvlucht die het gisteren inzette. De koers, die gisteren al vier dubbeltjes lager sloot op 4,20, zakte vandaag verder weg naar 3,80 gulden. “Er is nog een sprankje hoop voor een goede afloop, laten we niet hopen dat van uitstel van het reddinsplan uiteindelijk afstel komt”, aldus een handelaar.

Gisteren deed het gerucht de ronde dat een van de "grootbanken' een groot deel van de aandelen Air Holland naar de markt bracht. Het verhoogde volgens handelaren slechts de nervositeit bij de overige beleggers.

NEW YORK Wall Street maakte gisteren een zeer ongeïnspireerde dag mee. De aandelenkoersen kwamen nauwelijks van hun plaats. Alleen bij de farmaciefondsen was enige activiteit te bespeuren. Geneesmiddelenfabrikant Upjohn liep flink op door overnamegeruchten. De Dow Jones index van de dertig belangrijkste industriële fondsen sloot 8,05 punten lager op 3021,02 punten.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen hoger. Futures-gerelateerde handel zorgde over de gehel breedte voor hogere koersen Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 21,2 punten hoger sloot op 2.597,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 8,8 punten hoger.

FRANKFURT In Frankfurt openden de aandelenkoersen vanmorgen lager. De omzetten op de Duiste beurs bleven gering. De enige opwinding betrof de ontkenning van AEG van een bericht in de Duitse pers dat het binnenkort een verlies van 500 miljoen D-mark zou rapporteren. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 1,22 punt lager sloot op 1.625,41 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,82 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen op de beurs van Tokio trokken pas in het tweede deel van de dag naar hogere slotkoersen. Een daling van de korte-termijn rente en een hogere obligatiemarkt maakten bij handelaren en beleggers de verwachting los van een rentedaling. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 390,66 punten hoger op 23.968,08 punten.