Geheime acties politie Zuid-Afrika onthuld

JOHANNESBURG, 26 SEPT. De Zuidafrikaanse politie is opnieuw in opspraak gekomen, omdat zij met staatsgeld gefinancierde geheime operaties tegen belangrijke zwarte groeperingen zou leiden.

De veiligheidspolitie heeft met behulp van academici een adviesbureau voor arbeidsverhoudingen opgezet, dat tot doel zou hebben gehad de invloed van de aan het ANC gelieerde vakbeweging Cosatu terug te dringen. De politie zou in de loop van vandaag met een verklaring komen.

De onthulling wordt gedaan in het gezaghebbende weekblad Financial Mail (FM) van deze week. Het weekblad beschikt over documenten, waaruit blijkt dat de operatie is georganiseerd door majoor Botha, die eerder was betrokken bij geheime betalingen aan de Inkatha-vakbond Uwusa. Deze betalingen maakten in juli deel uit van "Inkathagate', het schandaal van de geheime fondsen die waren verstrekt aan de voornaamste politieke tegenstander van het ANC, de Inkatha Vrijheidspartij. Dit schandaal dwong president De Klerk tot het ontslag van zijn ministers van wet en orde en defensie.

De leiding van het bureau, dat in maart 1989 werd opgericht en tot 50.000 rand (35.000 gulden) per maand kreeg van de veiligheidspolitie, was volgens FM in handen van prof. Kobus Slabbert, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Rand Afrikaans Universiteit. De bedoeling was informatie te verzamelen over Cosatu, de vakbond Nactu en de verhouding tussen het ANC en de Zuidafrikaanse communistische partij. Een campagne van contra-informatie zou vooral zijn gericht op boerenknechten en huishoudelijk personeel, omdat zij werden gezien als gemakkelijk te beïnvloeden door "radicale organisaties'. Er zou ook een speciale cursus over 'Radicale arbeidspolitiek' aan Slabberts universiteit zijn opgezet.

Niet bekend

ANC-woordvoerder Gil Marcus noemde vanmorgen in een reactie het geheime project “onaanvaardbaar”. Alle geheime projecten moeten volgens het ANC worden stopgezet. “Zonder volledige openheid hebben wij geen vertrouwn dat deze regering het politieke proces niet manipuleert. Als De Klerk inderdaad integer is, moet hij alle boeken openen”, aldus Marcus.