FELLINI'S AUBERGINE COMPLEX

In het Amerikaanse tijdschrift "Interview' werd in 1988 een interview van de schrijfster Germaine Greer met de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini gepubliceerd. Fellini haalt jeugdherinneringen op en vertelt uitgebreid waarom hij nóóit en te nimmer aubergines eet:

“Toen ik zeven of acht jaar was hadden we een dienstmeisje Marcella. Ze was een grote forse meid met een sterke lichaamsgeur. Op een middag ging de hele familie, behalve ik, naar de bioscoop. Ik had al een paar dagen koorts en ik moest in bed blijven. Mijn moeder zei Marcella sinaasappelsap voor mij te maken en af en toe mijn hoofd te voelen om te kijken of ik nog steeds koorts had. Ik denk dat ik was weggedoezeld toen ik een grote hand op mijn voorhoofd voelde, een hand zo ruw als een kaasrasp. Toen voelde ik dat ze mijn nachthemd omhoog trok en mijn ding in haar hand nam. Ik keek naar wat ze deed zonder te begrijpen wat er gebeurde. Ze knielde en ging met haar gezicht over mijn borst, alsof ze me met haar adem verwarmde en toen nam ze die kleine peul in haar mond. Ik gaf een gil. Ze greep me vast en barstte in lachen uit. Het was door die krankzinnige lach dat ik stil bleef liggen in een soort van apathie, alsof ik gekieteld werd, of er een hagedis over mijn ruggegraat liep.

Ze bleef met mijn penis spelen, eerst met haar tong, dan met haar tanden. Opeens, alsof haar plotseling iets te binnen was geschoten, sprong ze op en ging naar haar kamer. Ze kwam terug met een aubergine. Ze stak die tussen haar benen en knielde naast me neer. Ik viel zo ongeveer flauw, alles vervaagde. Ze maakte een huilend geluid, dat ik onze hond Titina 's nachts wel eens hoorde maken. Toen stond ze op en sloot zich op in haar kamer. Later probeerde ze me te zeggen dat het een grap geweest was en ik moest op een beeld van de Madonna zweren dat ik het nooit zou vertellen.''

Ondanks zijn jeugdherinneringen is dit een van de lievelingsrecepten van Fellini.

Aubergine-salade 2 niet te grote aubergines 4 tenen knoflook olijfolie citroensap oregano, munt zout

Snijd de aubergines in de lengte in zeer dunne plakken en bestrooi ze met zout. Zet de plakken een half uur weg. Spoel ze af en dep ze goed droog met keukenpapier. Wrijf ze aan beide kanten dun in met een beetje olijfolie en grill ze; bij voorkeur op een houtskoolvuur, maar als dat niet lukt op een speciale gietijzeren grillpan of onder de grill van de oven. Leg de lichtbruin gekleurde aubergineplakken op een grote schaal. Strooi er royaal fijngehakte knoflook en fijngehakte kruiden over.

Druppel er citroensap op. Giet tenslotte een goede olijfolie, van de eerste, koude persing, over deze salade en laat haar nog minstens een uur op een koele plaats marineren.

    • Anne Scheepmaker