Douwe Egberts start divisie voor groei in Verre Oosten

ROTTERDAM, 26 SEPT. Sara Lee-DE (Douwe Egberts) richt een nieuwe divisie op voor de verdere ontwikkeling van de markten in het Verre Oosten, Latijns Amerika en Australië. Deze Pacific Rim divisie begint met een jaaromzet van circa 300 miljoen dollar en moet over vier jaar 1 miljard dollar omzetten.

Dat heeft C. Boonstra, voorzitter van de raad van bestuur van Sara Lee-DE in Utrecht, vanmorgen bekendgemaakt bij de toelichting op de jongste jaarcijfers van het concern.

Sara Lee Corporation in Chicago, waarvan het Nederlandse bedrijf deel uitmaakt, bereikte een recordomzet van 12,4 miljard dollar (circa 20 miljard gulden). Dat is 6,7 procent meer dan in het boekjaar 1989-1990. De nettowinst van het concern steeg 13,8 procent tot 535 miljoen dollar. De winst per aandeel groeide met 12,6 procent tot 2,15 dollar. Sara Lee kent nu vier divisies, waarvan er twee (verpakte vleeswaren en diepvriesgebak, en kleding en lingerie) vanuit Chicago worden geleid. Sara Lee-DE bestuurt vanuit Utrecht de divisies voedings- en genotmiddelen en verzorgingsprodukten.

Sara Lee-DE boekte voor de zevende achtereenvolgende keer verbetering van de winst. Die nam toe met 19,6 procent tot 462 miljoen gulden. Het bedrijf zette in het op 30 juni afgesloten boekjaar 1990-1991 voor 6,7 miljard gulden om, 4,2 procent meer dan het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat steeg met 6,3 procent tot 665 miljoen gulden.

De “bescheiden” groei van de in Nederland geboekte omzet schreef bestuursvoorzitter Boonstra vanmorgen toen aan overnemingen. Weliswaar was ook sprake van een autonome toename in volume, maar door lagere koffieprijzen en dollarkoers kwam dit niet in omzetgroei tot uitdrukking.

De nieuwe, vijfde divisie van Sara Lee zal onder de hoede worden gebracht van het kantoor in Utrecht. De activiteiten van de Pacific Rim divisie zijn gebundeld om geografische redenen, aldus Boonstra, omdat het hier gaat om minder volwassen markten met een sterk groeipotentieel. Door samenvoeging van uiteenlopende produkten onder één leiding zijn schaalvoordelen in distributie en verkoop te behalen.

Sara Lee-DE verwacht het boekjaar 1991-'92 opnieuw met een hoger resultaat te kunnen afsluiten. Verbetering van de winst moet voortvloeien uit afzetgroei en verbetering van marges. De voorbije twee jaar heeft het bedrijf ter verhoging van de doelmatigheid het aantal fabrieken verminderd van 78 tot 59.