CouPvdA

Pionnen in de contra-revolutie zijn ze natuurlijk slechts, de leden van de Nederlandse Bende van Vier. Met koele perfectie zijn ze uitgezocht: André van der Louw om de Rotterdammers, de voetballers, de bierdrinkers en de snordragers te lijmen, professor Bomhoff om de intelligentsia en de trendvolgers mee te krijgen, Maurice de Hond om de begrotingscijfers en de media te manipuleren en Hans Kombrink (de directeur-generaal van defensie) om het leger achter de hand te hebben. De chauffeur van Ter Beek oefende in opdracht van Kombrink al maanden geleden om de minister zo snel mogelijk naar Coevorden te rijden, waar hij huisarrest krijgt.

Alles verraadt de aanwezigheid van een al veel verder vertakte ondergrondse organisatie, opgezet door een meesterbrein, waaraan ook de Amsterdamse burgemeester Ed van Thijn onderhorig is. Zijn verhaal, gisteren op deze opiniepagina, stond vol codewoorden: "applausmachines', "maatschappelijk middenveld' (bedoeld voor ex-KNVB-er Van der Louw) en "groepsegoïsme'.

Wie is dat brein? Piet de Visser kan het niet zijn, met zijn witte haardos is hij slechts de Nederlandse Jeltsin. De geschiedenis reikt ook hier de sleutel aan die alle puzzelstukjes op hun plaats doet vallen. In de Oerbende van Vier zat mevrouw Mao. Het Nederlandse meesterbrein is niet alleen vrouw, ze wilde ook een stapje hoger staan. Mevrouw Kok is het zeker niet, zij heeft het boek van Raisa Gorbatsjov nog niet eens uit. Het brein is Marianne Sint, kunnen we hier onthullen. Zelf regisseerde zij deze zomer de chaos in de PvdA door ogenschijnlijk afwezig te zijn. Maar ze fietste natuurlijk niet in Toscane, ze reed in de Zil-limousine van Janajev over de Krim.

    • Kasper Jansen