Amsterdamse stakers: volgende week opnieuw

AMSTERDAM, 26 SEPT. De Amsterdamse stakers hebben aangekondigd volgende week donderdag opnieuw actie te zullen voeren. “Desnoods leggen we de zaak een paar dagen plat.” De grootste grief van de stakers betreft de plannen rond de Ziektewet. Men is vooral zeer verontwaardigd over het feit dat ook bij ziekte en invaliditeit die direct verband houden met de beroepsuitoefening inkomsten worden gederfd. Een trambestuurder in de remise Lekstraat: “Als een controleur een mes in zijn hand krijgt of als wij 's winters griep krijgen door die deuren die maar tochten en die kachels die het nooit doen, dan kost het ons vrije dagen en dertig procent korting.”

Bij het GVB is de gemiddelde leeftijd van afkeuring 48 jaar, volgens de actievoerders vooral het gevolg van onregelmatige diensten en stress. Een trambestuurder: “Wat gaat er door je heen als iemand twee meter voor zo'n loodzware tram oversteekt? Dat overkomt me toch wel een paar keer per dag. Laatst heb ik er een doodgereden. Ik heb negen maanden thuis gezeten. Dat zou me volgens de plannen binnenkort vierduizend gulden gaan kosten.”

Het Noordhollands streekvervoerbedrijf NZH, dat met veel lijnen op Amsterdam rijdt toonde zich vanochtend woedend op de stakers van het GVB. Die woede richtte zich ook op de AbvaKabo en het gemeentebestuur. Overeengekomen was dat streekbussen vrije doorgang hadden, maar vanochtend werd de IJ-tunnel geblokkeerd. Ook aan de rand van de stad zouden bussen zijn tegengehouden. De acties in het stads- en streekvervoer hebben alleen rond Amsterdam voor meer files gezorgd. De NS hebben weinig gemerkt van de werkonderbrekingen.

Vrijwel alle 3.500 werknemers van de industriële bedrijven in Delfzijl (AKZO, Nederlandse Kabelfabriek, scheepswerf Niestern Sander en Aldel) zullen morgen het werk voor 24 uur neerleggen. Bij de Sneker drukkerijen Agropers BV en Europa Karton is vandaag het werk neergelegd. Europa Karton heeft de CNV-leden die niet wilden staken ook naar huis gestuurd, om spanningen onder werknemers te voorkomen.

Volvo Car wil de Industriebond FNV via een in kort geding verbieden voor vrijdag tot 24 uursstaking op te roepen. De Industriebond FNV heeft na bestudering van enkele vonnissen besloten om de stakingsacties door te zetten. Ze staan volgens de bondsjuristen op gespannen voet met bepalingen in het Europees Sociaal Handvest en arresten van de Hoge Raad.