Akkoord partijen El Salvador

NEW YORK, 26 SEPT. De regering van El Salvador en de linkse guerrilla-beweging FMLN hebben gisteren in New York na tien dagen onderhandelen onder bemiddeling van de Verenigde Naties een akkoord getekend dat het einde kan betekenen van de 11-jarige burgeroorlog. De secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar, maakte het nieuws zelf bekend.

“Ik ben er heilig van overtuigd dat deze overeenkomst een doorbraak betekent', aldus Perez, die zei dat de Salvadoraanse regering en het FMLN (het Nationaal Bevrijdingsfront Farabundi Marti) het onder meer eens waren geworden over “de voorwaarden en garanties voor de terugkeer naar het gewone leven van de leden van het FMLN”. Naar verwachting zal volgende maand verder worden onderhandeld. Het bereiken van een staakt-het-vuren is dan het belangrijkste doel.

De vredesbesprekingen in New York werden op het hoogste niveau gevoerd: de Salvadoraanse delegatie werd geleid door president Alfredo Cristiani, het FMLN stuurde vijf hoge commandanten. Alvaro de Soto, die voor de VN de onderhandelingen leidde, zei dat in het akkoord ook “bepaalde doelen en verplichtingen op economisch en sociaal terrein” zijn vastgelegd.

Een van de meest cruciale elementen uit de overeenkomst betreft de zuivering van het Salvadoraanse leger, dat herhaaldelijk is beschuldigd van het schenden van de mensenrechten. Het FMLN heeft zijn eis laten vallen in het leger te worden opgenomen, maar leden van de guerrillaorganisatie zullen wel worden opgenomen in het politiekorps.

De burgeroorlog in El Salvador begon in 1980 toen linkse guerrillagroepen zich verenigden in het FMLN en de strijd aangingen met het door rechtse generaals gedomineerde leger. De oorlog heeft sindsdien aan ruim 70.000 mensen het leven gekost.

Eerdere vredesbeprekingen tussen de regering en het FMLN liepen steeds op een mislukking uit. (AP, AFP, Reuter)