Wereldberoemd in Amsterdam

Na zijn abrupte vertrek uit de gemeentelijke politiek mocht Walter Etty, voormalig wethouder van financiën van Amsterdam, zich gisteravond dan toch alsnog in ongekende populariteit verheugen. Etty lanceerde ooit het plan voor een professionele lokale omroep in de hoofdstad. Onder andere om de lokale politici wat meer gezicht te geven, zo was het argument.

De initiatiefnemer werd gisteren op gepaste wijze beloond met een “Walter Etty Look Alike Contest” op het reeds bestaande lokale kanaal van de Amsterdamse kabeltelevisie. Dat presenteerde gisteren in een vier uur durende live-uitzending de programma's voor het komende seizoen. Tussen de voorproefjes borrelde echter vooral het ongenoegen over het nieuwe commerciële kanaal, dat begin volgend jaar in de lucht komt. Dat zal het bestaande "open kanaal' tot een sterfhuis reduceren, vreest men.

Reden om de aanstichter van al het kwaad “eens even beroemd te maken”, bedacht men bij de lokale Staats TV-Rabotnik. Het slachtoffer - de lessen van de repressieve tolerantie indachtig - overhandigde gisteren persoonlijk de hoofdprijs (een vierdaagse doolhoven-reis in Engeland) aan zijn evenbeeld, Eric de Nie (47), in het dagelijks leven beeldend kunstenaar en docent aan de kunstacademie.

Met drie deelnemers was de belangstelling voor de wedstrijd nog wat matigjes. Een groot aantal mensen had pertinent bedankt voor een vergelijking met Etty. Volgend jaar, hoopt men bij Staats TV-Rabotnik, zal de opkomst hoger liggen. Wellicht door toedoen het nieuwe net.

    • Steven Adolf