Weer geruchten over Heineken op flinterdunne beurs

AMSTERDAM, 25 SEPT. Op een flinterdunne markt trokken vandaag maar een handjevol fondsen enige aandacht. Polygram en Heineken boekten koerswinst. Air Holland moest terug.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen iets hoger, gestimuleerd door hogere openingen op andere Europese beurzen en een hoger slot op Wall Street gisteren. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 90,6 punten, was om 13.00 uur 0,2 punten hoger. Analisten vrezen dat de koersen in Amsterdam versneld zullen dalen als de EOE-index door het weerstandsniveau van 275 punten zakt. De veelgebruikte graadmeter (slot gisteren: 275,03) was om 13.00 uur 0,2 punten hoger.

Na de lichte opleving van de omzetten gisteren, stelden handelaren vast dat de omzetten vandaag weer naar het lage niveau van gisteren zouden terugzakken.

Pirelli moest verder terug. Gisteren duikelde de koers tegen het slot van de handel 11 procent na teleurstellende halfjaarcijfers. Pirelli, dat gisteren 2,70 gulden daalde op 21,70, was omstreeks het middaguur twintig cent lager. Pirelli werd in 1989 voor 54 gulden per aandeel door de Amro Bank naar de beurs gebracht. De bandenfabrikant stelt nu als sombere prognose dat de heersende malaise in de internationale bandenmarkt structureel is.

Pakhoed (opslag), dat gisteren sloot op 41,90 gulden, was vanmorgen gevraagd. Omstreeks het middaguur was de koers 1,60 gulden hoger, hoewel ook hier de omzetten niet groot waren. Handelaren wezen erop dat Pakhoed, waarvan de aandelen kort geleden werden gesplitst in de verhouding 1 : 4 de laatste weken oversold was. Van Ommeren Ceteco (VOC), actief in dezelfde sector hield gisteren een bijeenkomst voor beleggingsanalisten. “Kennelijk trekken enkele beleggers de conclusie dat Pakhoed vergeleken met VOC geen slechte koop is”, aldus een handelaar.

Ook gevraagd was Heineken (slot: 150 gulden), waarvan de koers 1,80 gulden opliep op buitenlandse vraag. Voor de zoveelste keer steken overnamegeruchten de kop op. Het Amerikaanse conglomeraat Philip Morris, op zoek naar een overnamekandidaat in Europa, zou in de markt zijn voor het meerderheidsbelang dat Freddy Heineken heeft in de Nederlandse brouwerij.

Polygram, dat gisteren al koerswinst boekte, steeg een dubbeltje na het bericht dat de muziekuitgever 200 miljoen dollar wil investeren in de filmsector.

Air Holland, dat gisteren sloot op vijf gulden, moest twee dubbeltjes prijsgeven, ondanks het bericht gisteren dat de reiswereld Air Holland financieel de helpende hand biedt. Vanmiddag zou de chartermaatschappij moeten komen met details over een eventuele reddingsplan dat het geslonken eigen vermogen moet aanvullen. “Ik ben bang dat ze het niet redden”, somberde een handelaar, die daarin werd gevolgd door beleggers die hun stukken vanmorgen verkochten. Een andere handelaar wees erop dat er nog een addertje onder het gras schuilt bij de vooruitbetaling van tien miljoen die de touroperators bieden: ze willen dat Air Holland een lagere prijs voor de stoelen zal berekenen.

Lokaal was het ook saai. Delft Instruments was 0,60 beter op 19,60 gulden. Voorlopig krijgt het fonds het voordeel van de twijfel. Pas wanneer de Amerikaanse autoriteiten de strafboycot tegen de onderneming intrekken, kan gewerkt worden aan een come-back. Voor die tijd kan men vast goedkoop een voorschotje nemen, zo stellen sommigen.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren hoger. Na een saaie sessie stuwden programmagestuurde aankopen tegen het slot van de handel de koersen omhoog. Beleggers bleven voorzichting in afwachting van de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 18,56 punt hoger op 3.029,07. Veel analisten menen dat het koersniveau zich alleen boven de 3.000 punten kan handhaven als de rente verder wordt verlaagd. Ze wijzen erop dat oktober historisch gezien een slechte maand is voor aandelen.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen noteerden vanmorgen hoger bij voorzichtige handel, gestimuleerd door een hoger Wall Street. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.576,6, was omstreeks het middaguur 11,3 punten hoger. De omzetten waren gering. Bedrijfsnieuws werd vandaag niet verwacht en ook stonden geen economische indicatoren op het programma.

FRANKFURT Op de beurs in Frankfurt openden de aandelenkoersen vanmorgen hoger maar zakten daarna snel terug naar de slotkoersen van gisteren. De omzetten bleven erg beperkt. Speculatie over naderende inflatiecijfers hield de handelaren wakker. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 12,47 punten hoger sloot op 1.626,63 punten, noteerde omstreeks het middaguur 0,8 punt hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger na een dag met lage omzetten. Vandaag was de eerste dag van de tweede helft van het fiscale jaar. Volgens handelaren zou dat de voornaamste oorzaak zijn voor de hogere koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 243,72 punten hoger op 23.577,42 punten.