Vrouwen ontbreken op Booker Prize-shortlist

LONDEN, 25 SEPT. De jury van de Booker Prize heeft gisteren na uren delibereren in de Londense Savile Club de shortlist bekend gemaakt van zes romans die voor de Booker Prize zijn genomineerd. De Engelse kranten memoreren vandaag vooral het feit dat er geen vrouwelijke auteur op de lijst voorkomt; in de 21 jaar dat de Booker Prize bestaat is dat maar één keer eerder gebeurd.

De prijs, waaraan een bedrag is verbonden van twintigduizend pond, wordt op 22 oktober uitgereikt.

Voor het eerst heeft een roman van Martin Amis, Time's Arrow (uitgeverij Cape), de lijst gehaald. Bij de weddenschappen die altijd over de winnende titel worden afgesloten wordt hij als de grootste kanshebber gezien. Het boek vertelt in omgekeerde volgorde het levensverhaal van een oorlogsmisdadiger die terugkeert naar Auschwitz en daar tienduizenden weer tot leven wekt door losse ledematen bijeen te brengen. Martins vader Kingsley Amis won de booker Prize in 1986 met The Old Devils.

In The Van (Secker & Warburg) beschrijft Roddy Doyle de avonturen van een arbeidersgezin in Dublin. Rohinton Mistrys debuut Such a Long Journey (Faber) gaat over een onschuldige die verstrikt raakt in de corruptie van Bombay. Timothy Mo vertelt in The Redundancy of Courage (Chatto) een avonturenverhaal tegen de achtergrond van een guerilla-oorlog op een eiland. Ben Okri kijkt in The Famished Road (Cape) terug op een jeugd in een wereld vol geesten. Van William Trevor werd geselecteerd Reading Turgenev, een onderdeel van Two Lives, over een mislukt Iers huwelijk en een liefdesaffaire.

De jury heeft de zes gekozen uit een aanbod van 108 titels. Ook wezen de critici erop dat veelgeprezen boeken ontbraken als The Kindness of Women van J.G. Ballard en Wise Children van Angela Carter. Aan de kranten vertrouwde juryvoorzitter Jeremy Treglown toe, dat er onder de vijf juryleden "strong disagreements' waren geweest.