Van der Zwan ziet einde software-avontuur Volmac

DEN HAAG, 25 SEPT. De poging van de oprichters van Volmac om een internationaal netwerk voor het Nederlandse automatiseringsconcern op te zetten dreigt te stranden. Over enkele maanden valt vrijwel zeker het doek over het geesteskind van Volmac, de World Software Group (WSG).

“Onze opzet is goed; we hebben gelijk, maar dat betekent niet dat je het ook kunt krijgen. Begin volgend jaar besluiten wij of we zullen doorgaan”, zegt president-directeur dr A. van der Zwan.

De World Software Group (WSG) werd eind 1988 opgericht door J.J. van Oosterom en J.C.L. Mol, de oprichters van Volmac Software Group. Zij hadden toen juist hun aandelen Volmac naar de beurs gebracht tegen 68 gulden. Zij zagen toen al dat Volmac een steuntje in de rug moest hebben. Inmiddels weten beleggers dat ook: een aandeel Volmac noteert maar een fractie van de introductiekoers. Vandaag noteerde het aandeel 21 gulden.

Met een mooi internationaal netwerk zou Volmac nooit zo ver zijn afgezakt. Van Oosterom en Mol brachten 700 miljoen gulden bijeen en wilden institutionele beleggers porren voor 1,3 miljard gulden. Met twee miljard gulden op zak en Van der Zwan aan het hoofd van de op te richten World Software Group, zou het mogelijk moeten zijn minderheidsdeelnemingen te nemen in belangrijke buitenlandse softwarebedrijven. Daarmee zou Volmac de beschikking krijgen over een interessant internationaal netwerk.

De kritiek op WSG is toegenomen. Niet alleen concurrenten als ICL en Cap Gemini Sogeti, maar ook de huidige Volmac-directeur Dohmen vroeg zich onlangs af of WSG wel het juiste instrument was.

Van der Zwan getergd: “Dat is ontijdig verspreide informatie. En men moet niet vergeten dat WSG een belang heeft van 25 procent in Volmac. Je hoeft maar één bedrijf te hebben als Volmac en je beleggingsresultaat holt achteruit. Dat is niet niet stimulerend”.

Het belang van WSG in Volmac was bij de oprichting in 1988 454 miljoen gulden waard en nu nog 139 miljoen gulden. Belegger Van der Zwan incasseerde theoretisch een verlies van ruim 300 miljoen gulden. Volmac betaalt wel dividend aan WSG. Mede hierdoor kwam het directe beleggingsresultaat van de WSG vorig jaar uit op 38 miljoen gulden.

Behalve in Volmac heeft de WSG belangen in onder meer de Amerikaanse Computer Task Group, Worldwide Computer Services, de Computer Power Group uit Australië en de Italiaanse softwareproducent Spectrum Credipar. Van der Zwan wil er niet op ingaan wat er met deze belangen zal gebeuren wanneer WSG volgend jaar een stille dood sterft.

“Op dit moment staat onze organisatie vrij sterk onder druk, niet alleen door kranteartikelen van buitenaf maar ook door het personeel van binnenuit. De mensen willen resultaat zien. Ik heb dat gezien bij de Maatschappij voor Industriële Produkten (MIP). Daar zat ook behoorlijk wat geld gecombineerd met vrij hoge ambities. Wanneer mensen dan niets op hun uitgestippelde weg vinden, kiezen ze iets anders om in te investeren. Dat heeft de MIP ver van huis gebracht. Die verleiding hebben wij weerstaan. Ik neem mijn verantwoordelijkheid om in het voorjaar van 1992 te zeggen: wij kunnen onze doelstelling niet realiseren.”

Van der Zwan heeft ook blauwtjes gelopen, zoals onlangs in Groot-Brittannië. “Ik ging naar Londen om een contract te tekenen voor een belang van ruim 80 miljoen gulden. Toen ik aankwam was het belang verkocht aan IDS (marktleider op het gebied van facility management in de wereld)”, aldus Van der Zwan teleurgesteld.

De grootaandeelhouders van WSG - daarmee ook van Volmac - Van Oosterom en Mol zijn nu weer aan zet. In het geheim zouden Mol en Van Oosterom gesprekken hebben gehad met het Frans-Amerikaanse telecommunicatie-concern Alcatel, dat statutair gevestigd is in Amsterdam. Een verrassende zet. Volmac is eenzijdig gerichtheid op maatsoftware en zou met een breder aanbod weer een rol kunnen spelen bij grote automatiseringsopdrachten, zoals bijvoorbeeld van ministeries. Daar komt Volmac nu vaak niet binnen, maar een veelzijdiger georiënteerd bedrijf als bijvoorbeeld Getronics wel.

Van der Zwan: “Een verrassende naam als samenwerkingskandidaat, zoals Alcatel, kan twee dingen betekenen: of het is volslagen belachelijk of er zit een kern van waarheid in.”

    • WABE van ENK