Vakcentrales tegen voorstel ziektekosten werkgevers

DEN HAAG, 25 SEPT. De vakcentrales voelen er niets voor de werkgevers te steunen in de afwijzing van de basisverzekering voor ziektekosten (het plan-Simons) in ruil voor een gezamenlijk initiatief in de WAO-discussie. Beide kwesties hebben volgens de vakcentrales niets met elkaar te maken. Dit verzoek werd gedaan tijdens WAO-overleg tussen werkgevers en werknemers afgelopen vrijdag. Dit overleg is in alle stilte voorbereid en uitgevoerd.

Alleen de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP) stond welwillend tegenover het werkgeversidee. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) en de Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) zijn echter voorstander van Simons basisverzekering.

Over de inhoud van het gesprek van eind vorige week zwijgen betrokkenen als het graf. Het gesprek kwam tot stand nadat VNO-voorzitter Rinnooy Kan en FNV-voorzitter Stekelenburg elkaar, evenals tal van andere coryfeeën onder wie premier Lubbers, ontmoet op het jubileum-feest van Philips in Eindhoven.

Inmiddels is uitgelekt dat de werknemers zich weliswaar bereid toonden om voor nieuwe werknemers een andere en afgezwakte WAO-opzet te kiezen dan voor huidige werknemers. Dit bleek echter niet voldoende voor de werkgevers. Een akkoord tussen werkgevers en werknemers ketste uiteindelijk af omdat de werkgeversorganisaties eisten dat een afgezwakt WAO-pakket dezelfde besparing zou opleveren als de plannen van het kabinet.