Stadion met echt gras op Faeröer Eilanden

ROTTERDAM, 25 sept. Door de bouw van een nieuw voetbalstadion in het achthonderd zielen tellende vissersdorp Toftir, kan het nationale elftal van de Faeröer in de toekomst de thuiswedstrijden op eigen grondgebied spelen. Het stadion is voorzien van een echte grasmat - een unicum op de eilandengroep. Wegens de ondergrond van rotsen werden er tot nu toe enkel kunstgrasvelden aangelegd.

Omdat de Europese voetbalunie (UEFA) internationale wedstrijden op kunstgras verbiedt, moest de Faeröer, dat verleden jaar op Europees niveau debuteerde met een sensationele overwinning op Oostenrijk, de thuiswedstrijden in Zweden spelen. Voor de bouw van het stadion moest, met behulp van vijftig ton dynamiet, 200.000 ton rotsgrond worden verwijderd. Voor de aanleg van het veld werd turf uit Denemarken geïmporteerd. Het stadion heeft 6.000 zitplaatsen, genoeg om twaalf procent van de inwoners van de Faeröer toegang te verschaffen.

De roep om een stadion met echt gras werd groot na de 1-0 "thuis'-overwinning op Oostenrijk. Deze wedstrijd, in groep 4 van de voorronden van het Europese kampioenschap, werd ruim een jaar geleden in het Zweedse Landskrona gespeeld. In een vrijwel leeg stadion: voor de supporters van de Faeröer was de afstand (ongeveer 1500 kilometer van de eilandengroep) te groot om hun team te gaan aanmoedigen.

Hoewel het nieuwe stadion klaar is, kan de Faeröer de resterende thuisduels in groep 4 nog niet in Toftir spelen. Joegoslavië en Noord-Ierland hebben dat geweigerd, omdat Oostenrijk zijn uitwedstrijd tegen de Faeröer op neutraal terrein heeft kunnen spelen.

Vanaf volgend seizoen, als de Faeröer deelneemt aan de voorronden van het wereldkampioenschap, zullen alle thuiswedstrijden in Toftir worden afgewerkt. Naast een fanatiek publiek zullen bezoekende teams rekening moeten houden met een lange reis. Na aankomst op het op een ander eiland gelegen vliegveld, moet men een twee uur durende busrit en twee boottochten maken alvorens de haven van Toftir in zicht komt.

In het nieuwe stadion is een groot aantal extra ballen opgeslagen. Door de ligging, vlak langs de kust, willen hard en hoog geschoten ballen nogal eens over de achter de tribunes gelegen rotsen in de zee verdwijnen.