Shamir: geen "groene lijn' meer

TEL AVIV, 25 SEPT.“De groene lijn (bestandslijn tussen Israel en Jordanië vóór 1967) bestaat niet meer. In al onze gebieden waar kan worden gebouwd zullen joden tot aan de horizon wonen.” Dat zei de Israelische premier Yitzhak Shamir gisteren tijdens de eerste-steenlegging voor de nieuwe joodse stad Tsur Jiggal.

Hoewel Tsur Jiggal op enkele kilometers afstand van Kfar Saba net niet over de "groene lijn' heen in bezet gebied verrijst, werd gisteren door de beweging Vrede Nu tegen de bouw van deze nieuwe stad gedemonstreerd. Volgens Vrede Nu ligt het in de bedoeling dat Tsur Jiggal op den duur over de "groene lijn' heen wordt verbonden met ten oosten ervan liggende nederzettingen in bezet gebied. De ontwerpers van de stad beaamden dit gisteren.

De stichting van Tsur Jiggal is onderdeel van het "zeven sterrenplan' van minister van bouwnijverheid Ariel Sharon langs de "groene lijn' een reeks joodse steden te bouwen. Shamir en Sharon grepen gisteren de steenlegging voor Tsur Jiggal aan om nog eens te verduidelijken dat Israel ondanks zware Amerikaanse druk niet van plan is om de nederzettingenpolitiek een halt toe te roepen.

De Israelische pers haalt vandaag Amerikaanse joodse leiders aan die woedend zijn dat Shamir op zo'n kritiek moment in de Israelisch-Amerikaanse betrekkingen opnieuw in ideologische termen over de nederzettingenpolitiek heeft gesproken. Volgens hen heeft Shamir gisteren de doodsteek uitgedeeld aan de omstreden Amerikaanse bankgarantie van 10 miljard dollar voor de opvang van de joodse massa-immigratie uit de Sovjet-Unie. Vóór januari 1992 komt dit Israelische verzoek niet meer in het Congres in stemming. Volgens de Israelische pers zou president Bush zelfs overwegen iedere door Israel uitgegeven dollar voor nederzettingen in bezet gebied af te trekken van de hulp van 6 miljard dollar per jaar.